Κακοσμία στόματος: Οι συνηθισμένες αιτίες και η αντιμετώπισή της

113

Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Η μεταβολική λειτουργία αυτών των βακτηρίων δημιουργεί δύσοσμα θειούχα πτητικά παραπροϊόντα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη αναπνοή.
Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να αποτρέψει την κακή αναπνοή από το να γίνει τελικά μακροχρόνιο θέμα.

Οι πιο συνηθισμένες πηγές κακοσμίας του στόματος είναι απλά κάτι κολλημένο στο στόμα σας γύρω από τα δόντια ή τα ούλα. Το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα που προκαλείται από τις τροφές. Άλλοι συνηθισμένοι και καθημερινοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή δυσάρεστη αναπνοή, είναι ένα γεύμα με τρόφιμα που αλλάζουν τη μυρωδιά της αναπνοής, το καθημερινό ξύπνημα, το κάπνισμα ή και ένα κρύωμα, όπως το συνάχι.

Άλλες φορές, η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας βαθύτερης, υποκείμενης κατάστασης υγείας. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο ίδιο το στόμα, όπως ουλίτιδα. Μπορεί επίσης να είναι ένα μήνυμα ενός πιο σοβαρού ζητήματος ολόκληρου του σώματος. Ο διαβήτης, η βρογχίτιδα, η πνευμονική νόσος, η ηπατική νόσος και η νεφρική νόσος μπορούν όλα μπορεί να εμφανίσουν την κακοσμία ως σύμπτωμα.

Θεραπεία κακοσμίας του στόματος
Όταν οι λόγοι που έχει προκληθεί η δυσάρεστη αναπνοή είναι απλοί, η επίλυση του προβλήματος μπορεί να είναι εξίσου απλή όπως το βούρτσισμα ή το νήμα δύο φορές την ημέρα, καθώς και το πόσιμο άφθονο νερό. Η αποφυγή του καπνίσματος και του οινοπνεύματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Τα ούλα και το στοματικό διάλυμα καλύπτουν μόνο προσωρινά τη μυρωδιά και αποτελούν μια βραχυπρόθεσμη λύση.

Εάν η κακή αναπνοή επιμένει ή είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος μπορεί να εξετάσει πλήρως το στόμα σας και να καθορίσει εάν υπάρχει ένα βαθύτερο, υποκείμενο πρόβλημα που προκαλεί την κακοσμία. Εάν το στόμα εμφανίζεται υγιές, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας για να διαπιστώσετε εάν η κακή αναπνοή αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι μιας κατάστασης υγείας σε άλλο σημείο του σώματος.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept