Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα πρώιμα συμπτώματα που δε πρέπει να αγνοήσετε

161

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους, καθώς το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση υπολογίζεται πως είναι μόλις 8%.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων –περίπου στο 80% των ασθενών –ο καρκίνος εντοπίζεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Το πάγκρεας είναι ένα επιμηκυμένο όργανο που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και φέρνει εις πέρας πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος.

Αποτελείται από δύο είδη κυττάρων:

Ενδοκρινικά κύτταρα: Αυτά βρίσκονται συνήθως στα παγκρεατικά νησίδια. Παράγουν ορμόνες οι οποίες απελευθερώνονται απευθείας στο αίμα. Υπό κανονικές συνθήκες παράγουν ινσουλίνη και γλυκαγόνη. Και οι δύο ουσίες μπορούν να ρυθμίσουν τη γλυκόζη στο αίμα.

Εξωκρινικά κύτταρα: Από την άλλη, αυτά συνθέτουν ένζυμα που ταξιδεύουν στο δωδεκαδάκτυλο μέσα από μικροσκοπικούς αγωγούς. Σχηματίζουν τον παγκρεατικό αγωγό. Αυτός είναι προσκολλημένος στον χοληδόχο πόρο (ο οποίος έρχεται από το συκώτι), προς το μικρό έντερο. Τα ένζυμα που παράγουν βοηθούν την πέψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών όπως είναι τα λιπίδια ή λίπη.
Υπάρχουν δύο είδη καρκίνου στο πάγκρεας, ανάλογα με το ποια κύτταρα επηρεάζονται:
Εξωκρινής καρκίνος: Ο συγκεκριμένος εκδηλώνεται συχνότερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται στα κύτταρα που παράγουν πεπτικά ένζυμα.
Νευροενδοκρινείς όγκοι παγκρέατος (κακοήθεις ή καρκινικοί): Επηρεάζουν τα κύτταρα στα παγκρεατικά νησίδια που παράγουν ορμόνες. Έτσι, απελευθερώνονται απευθείας στο αίμα.
Επιπλέον, μπορούμε να τους διαχωρίσουμε σε διαφορετικούς υποτύπους, ανάλογα με το είδος κυττάρων που επηρεάζει ο καρκίνος
Ορισμένοι άνθρωποι ίσως να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Επίσης, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος καρκίνου από τον οποίο υποφέρει ο ασθενής. Μπορούμε λοιπόν να τα ξεχωρίσουμε σε:
Εξωκρινής καρκίνος
Κούραση ή γενική αδυναμία.
Ναυτία και εμετός.
Απώλεια όρεξης. Αυτό οδηγεί σε ανεπιθύμητη απώλεια βάρους.
Αύξηση της χοληδόχου κύστης ή/και του συκωτιού.
Κοιλιακή δυσφορία η οποία μπορεί να επεκταθεί σε γύρω περιοχές (όπως στην πλάτη).
Ίκτερος ή κιτρινισμός του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καρκίνος μπλοκάρει τον χοληδόχο αγωγό και συσσωρεύεται η χολερυθρίνη. Είναι το χρώμα που παράγεται από το συκώτι και φτάνει, υπό φυσιολογικές συνθήκες, στον δωδεκαδάκτυλο μέσω αυτού του αγωγού. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό είναι τα σκούρα ούρα και οι αλλαγές στα χαρακτηριστικά των κοπράνων (χρώμα και υφή).

Ορμονικά συμπτώματα:
Αλλαγές στην υφή του λιπώδους ιστού του ασθενή. Προκαλούνται από τη λανθασμένη απελευθέρωση ενζύμων του παγκρέατος.
Διαβήτης: Εδώ καταστρέφονται τα εξωκρινικά κύτταρα που συνθέτουν ινσουλίνη. Κατ’ επέκταση, η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται και αρχίζουν να εκδηλώνονται τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας.
Αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης.
Νευροενδοκρινείς όγκοι παγκρέατος (κακοήθεις ή καρκινικοί): Ανάλογα με το είδος των κυττάρων στα οποία αναπτύσσεται ο καρκίνος:

Γαστρίνωμα: Η ασθένεια εκδηλώνεται στα κύτταρα που παράγουν γαστρίνη και αυξάνουν την παραγωγή της. Γενικά, η ουσία βοηθά στη σύνθεση περισσότερου οξέος στο στομάχι. Η πάθηση είναι γνωστή ως σύνδρομο Zollinger-Ellison.

Ινσουλίνωμα: Επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, η οποία χωρίζεται ανεξέλεγκτα. Προκαλεί υπογλυκαιμία ή χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.

Γλυκαγόνωμα: Σπάνιος καρκίνος ο οποίος αναπτύσσεται στα κύτταρα που παράγουν γλυκαγόνη. Προκαλεί υπεργλυκαιμία ή αυξημένα επίπεδα γλυκόζης.

Σωματοστατίνωμα: Η σωματοστασίνη κανονικά βοηθά στον έλεγχο άλλων ορμονών. Ο όγκος αυτός αλλάζει τα επίπεδα αυτής της ουσίας.

PPώμα: Σχετίζεται με την υπερβολική παραγωγή παγκρεατικών πολυπεπτιδίων (PP), τα οποία ρυθμίζουν τις λειτουργίες του παγκρέατος υπό κανονικές συνθήκες.

Βίπωμα (VIPoma): Αλλοιώνει τα κύτταρα που συνθέτουν τα αγγειοδραστικά εντερικά πεπτίδια (VIP). Το σύμπτωμα που ξεχωρίζει είναι η παρατεταμένη διάρροια.

Πηγή: meygeia.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept