Νέα «όπλα» στη τη μάχη με την ανθεκτική υπέρταση ετοιμάζουν επιστήμονες

73

Η αρτηριακή υπέρταση είναι ο κυριότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιοαγγειακά νοσήματα, σε συνεργασία με τους άλλους κλασικούς παράγοντες κινδύνου υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα, παχυσαρκία , σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας.

Ένας στους επτά ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση πάσχουν από ανθεκτική υπέρταση, η οποία δεν ρυθμίζεται παρότι παίρνουν φάρμακα, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ).

Η ανθεκτική υπέρταση οποία ορίζεται ως η αυξημένη αρτηριακή πίεση που δεν μειώνεται στα φυσιολογικά όρια, παρότι ο ασθενής παίρνει τρία ή περισσότερα αντιυπερτασικά φάρμακα, το ένα εκ των οποίων είναι διουρητικό.

Ποια είναι αυτά τα φυσιολογικά όρια;

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα 130/80 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg), σύμφωνα με έναν ειδικό από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Όσοι υπερτασικοί ασθενείς κατορθώνουν να ρίξουν την πίεσή τους κάτω από αυτό το όριο, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

 

 

Νέα «όπλα» για τη μάχη με την ανθεκτική υπέρταση, που -όχι τυχαία- χαρακτηρίζεται και «σιωπηλός δολοφόνος» ετοιμάζουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για μη φαρμακευτικές, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, με τη χρήση στεντ καρωτίδων ή με τη νεφρική απονεύρωση, οι οποίες ωστόσο δεν εφαρμόζονται ακόμη ευρέως.

Τι είναι η νεφρική απονεύρωση;

Για την υπέρταση και τους κινδύνους της καθώς και τις νέες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους για την αντιμετώπισης της ανθεκτικής υπέρτασης, μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Παθολογίας – Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και διευθυντής του Προγράμματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, Υπέρτασης και Αγγειακών Νοσημάτων στο VA Medical Center της Ουάσινγκτον, Βασίλης Παπαδημητρίου, ο οποίος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Ο κ. Παπαδημητρίου είναι εξειδικευμένος στη νεφρική συμπαθητική απονεύρωση για τη θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης, έναν τομέα στον οποίο θεωρείται από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως. Οι πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της νεφρικής συμπαθητικής απονεύρωσης την τελευταία δεκαετία διεξάγονται σε συνεργασία με τον καθηγητή Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Τσιούφη και με τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Δούμα.

Οι περισσότερες μελέτες που κάνουμε εμείς, αφορούν τη νεφρική απονεύρωση, δηλαδή την καταστροφή των συμπαθητικών ινών που πηγαίνουν στο τοίχωμα της νεφρικής αρτηρίας, γιατί από χρόνια ξέρουμε ότι αυτές είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία υπέρτασης με δύο τρόπους:

Πρώτον γιατί επηρεάζουν τη λειτουργία του νεφρού και ο νεφρός παράγει πολλές ορμόνες, οι οποίες ευθύνονται για την κατακράτηση άλατος και υγρών και έτσι αυξάνουν τον όγκο του αίματος, πράγμα που συντελεί στην αύξηση της πίεσης.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ότι υπάρχουν ίνες από το νεφρό, που πηγαίνουν μέσω της σπονδυλικής στήλης στον εγκέφαλο και του δίνουν σήματα, με συνέπεια την αύξηση των περιφερικών αντιστάσεων και της καρδιακής λειτουργίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, σύσπαση της αριστερής κοιλίας και αύξηση του όγκου παλμού, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης.

Τι έχουν δείξει, μέχρι στιγμής, οι μελέτες που αφορούν τη νεφρική απονεύρωση;

Η μέθοδος αυτή έχει μελετηθεί σε δύο γενικές ομάδες ασθενών. Σε αυτούς που παίρνουν τρία φάρμακα και η συστολική πίεσή τους παραμένει πάνω από 150 ή σε αυτούς που δεν παίρνουν κανένα φάρμακο και η πίεσή τους διατηρείται πάνω από 150-160.

 

Η υπέρταση χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή πολλές φορές εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα, ενώ στην περίπτωση που η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει με φάρμακα, οι ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανθεκτική υπέρταση και φυσικά με αυξημένο κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Οι μετρήσεις για να διαγνωστεί η υπέρταση πρέπει να γίνονται από ειδικό και σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών που ασχολούνται με την υπέρταση. Η τυχαία μέτρηση της πίεσης δεν εκπροσωπεί τίποτα. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται από κάποιον που ξέρει να τη μετράει, με το σωστό μανόμετρο, στο σωστό μέγεθος, σε σωστές συνθήκες, ο άνθρωπος του οποίου μετράται η πίεση πρέπει να είναι σε κατάσταση ηρεμίας για πέντε λεπτά τουλάχιστον, πρέπει να κάθεται, τα πόδια να ακουμπούν στο έδαφος και η πλάτη να στηρίζεται, ακουμπώντας στην καρέκλα.

Βέβαια, σήμερα, υπάρχουν και τα αυτόματα μανόμετρα, τα οποία μπορεί να αγοράσει κάποιος και να κάνει τις μετρήσεις του. Όμως δεν είναι όλα αξιόπιστα. Ωστόσο υπάρχουν και πιστοποιημένα από επιστημονικές εταιρείες και οργανισμούς, τα οποία είναι αξιόπιστα. Οι μετρήσεις που θα κάνει κάποιος στο σπίτι με πιστοποιημένο μανόμετρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, για ένα χρονικό διάστημα και σε συγκεκριμένες ώρες, εφόσον γίνονται σωστά, μπορεί να έχουν προγνωστική σημασία.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να διατηρεί χαμηλή την πίεση;

Πρέπει να προσπαθεί να μην παίρνει βάρος περισσότερο από το κανονικό και να το διατηρεί σταθερό.
Να κάνει άσκηση, αν μπορεί καθημερινά ή τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, για 30 λεπτά· δεν χρειάζεται να είναι πολύ έντονη άσκηση.
Να ρυθμίσει τη δίαιτά του, δηλαδή όχι πολύ αλάτι και όχι πολλά λιπαρά για να μην παίρνει βάρος.
Αν κάνει κανείς αυτά, ελαττώνει όσο γίνεται τις πιθανότητες να εμφανίσει υπέρταση. Δυστυχώς όμως υπάρχει σημαντικός κληρονομικός παράγοντας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept