Γιατί «πετάει»το μάτι μου;

Το ενοχλητικό «πέταγμα» του ματιού-Δεν σημαίνει πάντα ότι θα δούμε κάποιον...

90

Το «πετάρισμα» του ματιού (συσπάσεις) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τους μυς των ματιών και των δύο οφθαλμών. Πρόκειται για έναν ανεξέλεγκτο σπασμό, ο οποίος συνήθως συμβαίνει στο επάνω βλέφαρο.

Αυτό το «τρέμουλο» στο βλέφαρο μπορεί να σας συμβεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και 1-2 λεπτά ανά μικρά χρονικά διαστήματα. Τα συμπτώματα μπορεί να επαναληφθούν για μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν μια μικρή σύσπαση βλεφάρου σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν σπασμό των βλεφάρων είναι η κόπωση, το στρες και η καφεΐνη.

Όταν ξεκινήσουν οι σπασμοί, μπορεί να συνεχιστούν για λίγες μέρες, κατά περιόδους. Στη συνέχεια εξαφανίζονται. Αρκετά άτομα βιώνουν αυτόν τον τύπο βλεφαροσπασμού περιστασιακά και τον βρίσκουν ιδιαιτέρως ενοχλητικό. Σε περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα προσέξετε το πότε σταμάτησε ο σπασμός.

Είναι πιθανό να συμβούν πιο σοβαρές συσπάσεις, όπου το βλέφαρο κλείνει τελείως. Αυτές μπορούν να προκληθούν από ερεθισμό της επιφάνειας του ματιού (κερατοειδής) ή του βλεννογόνου που επενδύει τα βλέφαρα (επιπεφυκότας).

Σε κάποιες περιπτώσεις, το αίτιο δεν μπορεί να αναγνωριστεί. Αυτή η μορφή διαρκεί πολύ περισσότερο, συχνά είναι πολύ δυσάρεστη και μπορεί να προκαλέσει πλήρη σύγκλειση των βλεφάρων.
Επιπρόσθετα στους επαναλαμβανόμενους, μη ελεγχόμενους σπασμούς του βλεφάρου (συνήθως του άνω βλεφάρου), μπορεί να εμφανίζετε ευαισθησία στο φως ή να έχετε θολή όραση.

Μερικές φορές, οι συσπάσεις ματιών μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρών παθήσεων, όπως:

-Βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων)

-Ξηρά μάτια

-Ευαισθησία στο φως

-Ασθένεια των οφθαλμών

Πολύ σπάνια, μπορεί να είναι ένα σημάδι εγκεφαλικής ή νευρικής διαταραχής, όπως:

-Παράλυση Bell

-Δυστονία

-Νόσος Parkinson

-Σύνδρομο Tourette

Τέλος,  η πλειοψηφία των ανθρώπων με ευερέθιστα βλέφαρα λαμβάνουν υπερβολική καφεΐνη ή είναι αγχωμένοι ή κουρασμένοι. Απλά χαλαρώστε, περιποιηθείτε λίγο τον εαυτό σας, αλλάξτε λίγο τις συνήθειες σας και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους, έτσι απλά όπως κάποια στιγμή εμφανίστηκαν.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept