Πως συνδέονται η κατανάλωση αλκοόλ και η φλεβική ανεπάρκεια

40

Οι φλεβικές παθήσεις είναι πολύ συνηθισμένες στον γενικό πληθυσμό. Επιβαρυντικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης φλεβικής νόσου θεωρούνται η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά χάπια, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη όρθια ή καθιστή στάση κ.α., παράγοντες που συντελούν στην δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων.

Η δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων (ανεπάρκεια) δεν επιτρέπει την εύρυθμη κυκλοφορία του αίματος προς στην καρδιά, με αποτέλεσμα το αίμα να συγκεντρώνεται γύρω από τις γάμπες και τους αστραγάλους δημιουργώντας πρήξιμο και αίσθημα βάρους και καψίματος, κράμπες, ευρυαγγείες, κιρσούς ή ακόμη και πληγές (έλκη) στα πόδια.

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει το ρυθμό της καρδιακής λειτουργίας και συνακόλουθα τη ροή του αίματος από και προς την καρδιά, επιφορτίζοντας το φλεβικό σύστημα και διαστέλλοντας τα φλεβικά τοιχώματα. Η αυξημένη καρδιακή λειτουργία και παροχή αίματος τείνει να οδηγεί σε μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών με φλεβικά προβλήματα καθιστώντας την κατάστασή τους ακόμη πιο περίπλοκη.

Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης το συκώτι που επιτελεί το φιλτράρισμα του αίματος από τις τοξίνες. Καθώς το συκώτι επιφορτίζεται και με την επεξεργασία του αλκοόλ, το αίμα μπορεί να καταστεί ακόμη πιο παχύρρευστο δημιουργώντας μια επιπρόσθετη δυσκολία για τις φλέβες που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα!

Αν και η χρήση αλκοόλ δεν συνδέεται άμεσα με τη φλεβική ανεπάρκεια η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις και να επιδεινώσει τα ενοχλητικά συμπτώματα , όπως το πρήξιμο , το αίσθημα βάρους και την αίσθηση κούρασης στα πόδια. Αν αντιμετωπίζετε ήδη προβλήματα φλεβικής ανεπάρκειας ανεξάρτητα από το αν συνηθίζετε να καταναλώνετε ή όχι αλκοόλ , θα πρέπει να καταφεύγετε πάντα σε ιατρική διάγνωση από ειδικό ιατρό. Μόνο έτσι μπορούν να αποφευχθούν σοβαρές καταστάσεις, όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και τα έλκη στα πόδια, κ.α.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept