Σχολικές και Πανελλήνιες εξετάσεις 2019: Δέκα μέτρα για να μεγιστοποιήσετε την πνευματική σας απόδοση

50

 

Αρκετοί γονείς και υποψήφιοι, αυτήν την περίοδο, σπεύδουν στο ιατρείο επιδιώκοντας την υπό επιστημονική καθοδήγηση, βέλτιστη ενίσχυση του οργανισμού, κατά την διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων και της σχετικής με αυτές προετοιμασίας. Παρά το γεγονός ότι σήμερα σχεδιάζονται εξατομικευμένα ιατρικά προγράμματα ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα υγείας των εφήβων, υπάρχουν γενικές ιατρικές συστάσεις, κοινές για όλα τα άτομα, σύμφωνα με την ειδική παθολόγο, δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη.

Κατά την δοκιμασία των σχολικών και πανελληνίων εξετάσεων αξιολόγησης είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να είναι ξεκούραστος και να είναι σε θέση να συγκεντρώνεται και να κινητοποιεί στον μέγιστο βαθμό την κρίση, την μνήμη, την φαντασία. Η σωστή λειτουργία της πέψης και ο βέλτιστος συνδυασμός βιταμινών υδατανθράκων πρωτεϊνών λιπών και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητα για την βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία. Η άριστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για την αποφυγή εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, που μειώνουν σημαντικά την απόδοση κατά την εξεταστική περίοδο, όπως είναι οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις, το σύνδρομο κόπωσης.

Ορισμένοι απλοί κανόνες σε αγαστή συνεργασία με τη σωστή προετοιμασία θα βοηθήσουν εσάς τους μαθητές και τους γονείς σας να μεγιστοποιήσετε το επίπεδο της ενεργειακής σας εφεδρείας ώστε και να ανταποκριθείτε άριστα στην δοκιμασία των εξετάσεων:

 1. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο. Επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν την ανωτερότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής συγκρινόμενης με άλλα διατροφικά πρότυπα όσον αφορά την διατήρηση και την ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης.
 2. Αποφύγετετην εύκολη λύση του fastfood. Τα συντηρητικά οι πρόσθετες ουσίες τα κακής ποιότητας έλαια κινδυνεύουν να προκαλέσουν κόπωση στα ακμαία οργανικά σας συστήματα. Σήμερα υπάρχουν λύσεις για ταχεία παρασκευή φαγητού με αγνά υλικά στον χώρο σας ώστε να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (π.χ. μακαρόνια οσπρίων για  ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο για να μαγειρέψουν παραδοσιακά τα όσπρια).
 3. Συνηθίστε να τρώτε οπωσδήποτε τρία γεύματα την ημέρα. Μην αμελείτε το πρωινό γεύμα. Μεριμνάτε για την επαρκή λήψη νερού. Αποφύγετε τα βαριά νυχτερινά γεύματα.Τα γεύματα πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς χωρίς προσθήκη υπερβολικών μπαχαρικών ή τσιγάρισμα. Τα φρούτα και οι σαλάτες πρέπει να πλένονται καλά. Ο πνευματικά εργαζόμενος πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του πριν τα γεύματα, να μην τρώει γρήγορα και ακατάστατα, να μην υποβάλλεται σε δίαιτες με δραστική περικοπή θερμίδων, να μην λαμβάνει άσκοπα φάρμακα. Καλό είναι να κοιμάται μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά, για να μην παρακωλύεται η διαδικασία της πέψης.
 4. Αποφύγετε τελείως το αλκοόλ τα ποτά τύπου cola και καταναλώστε καφέ με σύνεση. Εάν σας αρέσει ο καφές, μπορείτε να πιείτε έως ένα καφέ την ημέρα το πρωί.
 5. Πείτε όχι στο κάπνισμακαι στο αλκοόλ. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Μέσω του αίματος οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Το κάπνισμα μειώνει έτσι τις ενεργειακές εφεδρείες όλων των κυττάρων του νευρικού σας συστήματος.
 6. Μην αμελείτε τη συστηματική άσκηση. Αποφύγετε την καθιστική ζωή επιλέγοντας να περπατάτε σε καθημερινή βάση. Ακόμη και το «ταπεινό» περπάτημα, βελτιστοποιεί την κυκλοφορία αίματος, οξυγόνου και ζωτικών συστατικών σε κάθε κύτταρο του σώματος.
 7. Δώστε έμφαση στην διαχείριση του άγχους σας. Η υιοθέτηση καθημερινής ρουτίνας που να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, υγιή αλληλεπίδρασης με φίλους ή μέλη της οικογένειας, φιλοσοφική ή θρησκευτική ενατένιση της ζωής συνιστώνται.
 8. Μεριμνήστε για την επάρκεια του ύπνου σας. Περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί. Η έκθεση στο πρωινό ηλιακό φως βελτιστοποιεί την λειτουργία του βηματοδότη του ύπνου. Τηρήστε σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης και μεριμνήστε για την επαρκή απομάκρυνση πηγών θορύβου και φώτων από το υπνοδωμάτιο. Υιοθετήστε χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου (π.χ. χαλαρωτικό μπάνιο, ευχάριστο ανάγνωσμα).
 9. Προσοχή κατά την χρήση του διαδικτύου, των υπολογιστών, της τηλεόρασης, των smartphones. Αποφύγετέ τα οπωσδήποτε κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου. Εάν σας είναι εύκολο, αποφύγετέ τα διά παντός κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας και κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Η γρήγορη εναλλαγή εικόνας λόγου εφέ και ήχου ενδέχεται να μειώσει την λειτουργία ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων που συνδέονται με τη μνήμη, την κρίση και τον γραπτό λόγο.
 10. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση λειτουργικών τροφίμων. Εφόσον δεν έχετε παθήσεις που να καθιστούν απαγορευτική τη συστηματική τους κατανάλωση επιχειρήστε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας και των εξετάσεών σας:
 • Να καταναλώνετε μια δόση βασιλικού πολτού την ημέρα.
 • Να τρώτε καθημερινά ένα δύο κεσεδάκια γιαούρτι.
 • Να τρώτε καθημερινά μερικές ελιές χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.
 • Να τρώτε δέκα ανάλατα αναποφλοίωτα αμύγδαλα σε καθημερινή βάση.
 • Ένα κουταλάκι γλυκού υψηλής ποιότητας κακάο καθημερινά.
 • Να τρώτε καθημερινά ένα δύο αυγά.
 • Να τρώτε δύο φλιτζάνια καλά πλυμένα ωμά λαχανικά ημερησίως και δύο φρούτα εποχής.
 • Να τρώτε τρεις φορές την εβδομάδα ψάρι και μανιτάρια.
 • Να πίνετε ένα τσάι του βουνού κατά το απόγευμα.
Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept