Πάσχετε από πολλαπλή σκλήρυνση; Ο λόγος που αισθάνεστε κόπωση

299

Η κόπωση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS). Εμφανίζεται σε 75% έως 95% των ασθενών με ΣΚΠ. Η κόπωση μπορεί να συμβεί σε όλα τα στάδια της νόσου. Το σύμπτωμα δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Κατά καιρούς, η κόπωση παρεμβαίνει στη λειτουργία και είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα για να το διαχειριστείτε. Υπάρχει μια ποικιλία τρόπων για την καταπολέμηση της κόπωσης σε ΣΚΠ.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κόπωσης στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση. Αυτοί οι δύο τύποι κόπωσης είναι πιθανώς διαφορετικοί.

Ο πρώτος τύπος είναι ένα γενικό αίσθημα κόπωσης. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να μην κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι χειρότερο τα απογεύματα ή μετά από δραστηριότητα. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν είναι σε θέση να κάνουν τόσα καθήκοντα χωρίς να κουραστούν όπως πριν.

Ένας δεύτερος τύπος κόπωσης είναι μυώδης. Σε αυτόν τον τύπο, υπάρχει αυξημένη αδυναμία μετά από επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα. Συχνά, αυτό συμβαίνει με το περπάτημα. Οι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι σέρνουν τα πόδια ή είναι πιο ασταθής.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα

Η κόπωση που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση έχει ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Τα γνωρίσματα αυτά την διαχωρίζουν από την κοινή κούραση που όλοι νιώθουμε περιστατικά και είναι τα εξής, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης (NMSS) των ΗΠΑ:

Γενικώς εκδηλώνεται σε καθημερινή βάση
Μπορεί να αρχίσει νωρίς το πρωί, ακόμα κι αν ο ασθενής έχει κοιμηθεί καλά το βράδυ
Τείνει να επιδεινώνεται καθώς περνά η ώρα
Τείνει να επιδεινώνεται με τη ζέστη και την υγρασία και είναι χειρότερη το καλοκαίρι απ’ ό,τι τον χειμώνα
Εκδηλώνεται εύκολα και ξαφνικά
Γενικώς είναι πιο έντονη από την φυσιολογική κούραση
Είναι πολύ πιθανό να εμποδίζει τη διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων
Δεν σχετίζεται με την βαρύτητα των σωματικών δυσκολιών του ασθενούς
«Η κόπωση των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να είναι σωματική και νοητική», συμπληρώνει ο κ. Μπακιρτζής. «Η σωματική κόπωση αναφέρεται στη σταδιακή έκπτωση της ικανότητας εκτέλεσης σωματικά απαιτητικών, παρατεταμένων εργασιών. Η νοητική κόπωση αναφέρεται στη μείωση της επίδοσης των ασθενών σε παρατεταμένες νοητικές δοκιμασίες».

Πως αντιμετωπίζεται
Η διαχείριση της κόπωσης που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση αποτελεί αληθινή πρόκληση για ασθενείς και γιατρούς.

«Δεν υπάρχει εγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία ειδικά γι’ αυτήν, αλλά μερικοί ασθενείς μπορεί να βοηθηθούν από ορισμένα φάρμακα που λαμβάνουν για άλλους λόγους», λέει ο ειδικός. «Ο προσεγμένος τρόπος ζωής επίσης μπορεί να τη βελτιώσει. Συνήθως συνιστούμε στους ασθενείς τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και αδυνάτισμα, αν διαθέτουν περιττά κιλά».

Απαραίτητη είναι ακόμα η αντιμετώπιση των συννοσηροτήτων, όπως οι διαταραχές ύπνου, διάθεσης και τα άλλα νοσήματα που προαναφέρθηκαν.

Οι ασθενείς πρέπει επίσης να εκπαιδευτούν στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους. Είναι λ.χ. απαραίτητο να αναπαύονται πριν και μετά από κοπιώδεις δραστηριότητες, να οργανώνουν σωστά τον χρόνο τους και να μην βιάζονται.

Πρέπει επίσης να μάθουν να διατηρούν καλή στάση σώματος σε όλες τις δραστηριότητές τους, καθώς και να ελέγχουν το στρες τους. Για τον σκοπό αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, ενώ μπορεί να ωφεληθούν και από τεχνικές χαλάρωσης.

«Αν και η κόπωση είναι ένα αναμενόμενο σύμπτωμα στην πολλαπλή σκλήρυνση, οι ασθενείς πρέπει πάντοτε να την συζητούν με τον γιατρό τους», τονίζει ο κ. Μπακιρτζής. «Μερικές φορές αποτελεί ένδειξη για κάποιο νέο, υποκείμενο πρόβλημα. Άλλες φορές μπορεί να υπάρχουν ιατρικές παρεμβάσεις που θα την ελέγξουν αποτελεσματικά».

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept