Πότε ο καιρός και το κλίμα ευνοούν την εξάπλωση ιογενούς λοίμωξης

151

Παρόλο που δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο νέο κορονοϊό, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία για παλαιότερα στελέχη κορονοϊών υποδηλώνουν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού.

Οπως δήλωσε ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος, τα σταγονίδια παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον αέρα όταν το κλίμα είναι κρύο και ξηρό, ενώ κατακρημνίζονται όταν το κλίμα είναι θερμό και υγρό.

Επιπλέον, ο κρύος αέρας προκαλεί ερεθισμό στις ρινικές κοιλότητες και τους αεραγωγούς και αυξάνει την ευαισθησία στις ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να συνυπάρχουν με μια λοίμωξη από κορονοϊό και να επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών. Κατά το χειμώνα αυξάνονται επίσης οι συναθροίσεις και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης μιας οποιαδήποτε ιογενούς λοίμωξης.
Παράλληλα, οι κορονοϊοί γενικά εμφανίζουν μεγαλύτερο χρόνο ημίσιας ζωής στο κρύο, σε αντίθεση με τη ζέστη (ειδικά άνω των 30 βαθμών) και την υγρασία.

Κλιματολογικές συνθήκες και ιογενείς λοιμώξεις

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου 2020 είχαν επιβεβαιωθεί 80.147 κρούσματα και 2.699 θάνατοι σε 32 χώρες παγκοσμίως. Μετά την Κίνα, η Νότια Κορέα ακολουθεί με 893 κρούσματα και 8 θανάτους και η Ιταλία με 229 κρούσματα και 7 θανάτους ενώ στο Ιράν με 61 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν σημειωθεί 12 θάνατοι.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept