Προσοχή: 3 στους 10 καταλήγει στο νοσοκομείο μετά το Πασχαλινό τραπέζι

191

Η υπερκατανάλωση λιπαρών , αλατιού , αλκοόλ, αλλά και ζάχαρης έχουν επιβαρυντικές επιπτώσεις για την υγεία, ειδικά, μετά την πολυήμερη νηστεία που προηγήθηκε.  Δεν είναι τυχαίο  το γεγονός μετά την Κυριακή του Πάσχα,  παρατηρείται αύξηση  30% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, από άτομα που κατά κύριο λόγο  παρουσιάζουν καρδιακά και γαστρεντερολογικά προβλήματα. Κι αυτό γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος επιπλοκών,  τόσο για  τους ανθρώπους με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όσο και  εκείνους που έχουν κάποια διαταραχή σε μεταβολικούς δείκτες, όπως είναι το ουρικό οξύ ή έχουν ιστορικό γαστρεντερικών παθήσεων.

Συνεπώς «άτομα με παραπάνω σωματικό βάρος και παχυσαρκία, με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένο ουρικό οξύ, αλλά και έλκος, γαστρίτιδα ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν τις συνηθέστερες περιπτώσεις που πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους τις ημέρες αυτές» , τονίζει  ο κλινικός διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει :«Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα σαλάτας μαζί με τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε λίπος και χοληστερίνη για να μειώσουν την απορρόφηση τους από τον οργανισμό» και συμπληρώνει : «Τρόφιμα με υδατάνθρακες (πατάτα, ρύζι και λιγότερο το ψωμί) να κατέχουν θέση στο πιάτο μας, αφού προσδίδουν λιγότερη ενέργεια από ότι τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, ενώ ταυτόχρονα οι αδιάλυτες φυτικές τους ίνες, μαζί με των λαχανικών, θα τονώσουν τη λειτουργία του εντέρου».

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept