Η κατάρα της Οντίν: Αν κοιμηθείς, πεθαίνεις ! Πως ένα παραμύθι γίνεται εφιάλτης

254

Η ” κατάρα της Οντίν” είναι ένα σύνδρομο από το οποίο υποφέρουν 1000 άνθρωποι. Αν πέσουν για ύπνο χωρίς μηχανική υποστήριξη, θα πεθάνουν. Έναν τέτοιο εφιάλτη, ζει 19 χρόνια ο Λίαμ, στην Αγγλία.  Υποφέρει από το Σύνδρομο Συγγενούς Κεντρικού Υποαερισμού (CCHS) ή αλλιώς “κατάρα της Οντίν” μια  αναπνευστική διαταραχή που σχετίζεται με την κατάργηση της αυτόματης αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, από βρέφος.(Η κλασσική του μορφή  του συνδρόμου, εκδηλώνεται σε νεογνά, ενώ σπάνια, μια ηπιότερη, όψιμης έναρξης εμφάνιση του, γίνεται σε νήπια, παιδιά και ενήλικες)

Όσοι πάσχουν κινδυνεύουν να υποστούν αναπνευστική ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται αναπνευστήρας, οι ασθενείς πρέπει να εκπαιδευτούν να αναπνέουν, να μην αφαιρεθούν, να μην αποσπαστεί η προσοχή τους. Στην περίπτωση του Liam, αν κοιμηθεί χωρίς τον αναπνευστήρα, μπορεί να χάσει την ίδια του τη ζωή.

«Μια νοσοκόμα μου είχε πει ότι όσο μεγαλώνει, θα γίνεται πιο εύκολο. Ήταν ψέματα! Όσο μεγαλώνει ο Liam τόσο οι υποχρεώσεις αυξάνονται! Κάνουμε κάθε μέρα ό,τι καλύτερο μπορούμε για αυτόν! Δεν μετανιώνουμε ούτε μια στιγμή»,δηλώνει η μητέρα του.

Ποια ήταν η Οντίν;

O μύθος της κατάρας της Οντίν είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό παραμύθι σύμφωνα με το οποίο η  Οντίν ήταν μια ” καταραμένη” νύμφη , η οποία αν ποτέ ερωτευόταν θνητό και γεννούσε το παιδί του, θα άρχιζε να γερνάει χάνοντας τη νεότητα της και την αιώνια ζωή.

Η Οντίν όμως ερωτεύτηκε το θνητό Παλεμόν ο οποίος άφησε τη μνηστή του και  την  παντρεύτηκε υποσχόμενος πως” κάθε του ανάσα θα είναι υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης σε αυτήν”.

Η Οντίν τον πίστεψε, αλλά όταν  γέννησε το γιό τους και η ομορφιά της άρχισε να ξεθωριάζει,ο Παλεμόν  κλονίστηκε. Απορούσε τι απέγινε η γυναίκα που είχε ερωτευτεί και έψαχνε να βρει …την απάντηση.
Μια μοιραία μέρα η Οντίν βγήκε ψάχνοντας το σύζυγό της. Τον βρήκε στην αγκαλιά της πρώην μνηστής του.Για να τον εκδικηθεί χρησιμοποίησε όσες από τις μαγικές δυνάμεις της είχαν απομείνει και τον καταράστηκε όσο είναι ξύπνιος να αναπνέει κανονικά, αν όμως ποτέ αποκοιμηθεί, η αναπνοή του να τον εγκαταλείψει.

Έτσι, ο Παλεμόν δεν μπόρεσε να ξανακοιμηθεί ποτε.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept