Μην κάνετε αυτό το λάθος με τις μπατονέτες- Υπαρχει κίνδυνος απώλειας ακοής!

460

Mια συνήθεια ρουτίνας,όπως ο καθαρισμός των αυτιών πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μεθοδικά. Διαφορετικά μπορεί να μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημίες στην ακοή.

Το κερί αυτό ονομάζει και κυψελίδα και δημιουργείται συνεχώς από τους αδένες του δέρματος για αυτοπροστασία. Το κερί αυτό παράγεται για να  προφυλάσσει από βρομιές, σκόνη και άλλες ακαθαρσίες τα αυτιά μας.
Όπως επισημαίνουν τα μέλη της Πανελλήνιας εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται, αφού το κερί έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω. Τότε και μόνον τότε, πρέπει να επέμβουμε αφαιρώντας το με μια πετσέτα, ή βαμβάκι.
Οι ειδικοί επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί τονίζοντας ότι ποτέ δεν πρέπει να καθαρίζουμε βαθιά τα αυτιά χρησιμοποιώντας τις γνωστές σε όλους μπατονέτες, αφού έτσι είναι δυνατόν να τραυματισθεί σοβαρά το τύμπανο.

Τα ύποπτα σημάδια που προειδοποιούν πως  τα αυτιά χρειάζονται άμεσα καθάρισμα είναι:
Μείωση της ακοής
Αίσθημα ότι το αυτί έχει βουλώσει
Πόνος και έντονο βουητό
Πότε να πάτε στο γιατρό
Στην περίπτωση που χρειάζονται πράγματι καθάρισμα, ο μόνος κατάλληλος είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος.

Προσοχή με τις  μπατονέτες γιατί μπορεί να σπρώξουν το κερί βαθύτερα, μέσα στο κανάλι του αυτιού.
Καθαρίστε προσεκτικά, αλλά μόνο στο εξωτερικό του αυτιού σας ή, ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε να σκουπίσετε την εξωτερική περιοχή του αυτιού με ένα ζεστό, υγρό σφουγγαράκι.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept