Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία: Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος των όρχεων, είναι ιάσιμος

205

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Όρχεος και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)  προβληματίζεται για την ελλιπή ενημέρωση ειδικά των νέων, αν και το θέμα τους αφορά άμεσα. Η  συχνότερη κακοήθεια παρατηρείται  στους νέους άνδρες ηλικίας, από 15 έως 35 ετών.

Τα καλά νέα πάντως  είναι, ότι ο καρκίνος των όρχεων είναι ιάσιμος σε ποσοστό πάνω από 98%, αν διαγνωστεί στα αρχικά στάδια.

Συχνά συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων είναι:

– Πρήξιμο ή και διόγκωση στον έναν ή και στους δύο όρχεις που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στους όρχεις ή το όσχεο, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο.

– Αίσθημα «βάρους» στο όσχεο.

– Ήπιος πόνος ή αίσθημα πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλίας ή στη βουβωνική χώρα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι όγκοι των γεννητικών κυττάρων μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση ή πόνο στους μαστούς. Σε πιο προχωρημένα στάδια τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στη μέση ή στην κοιλιά ή δύσπνοια.

Η ΕΟΠΕ εξηγεί ότι θα μπορούσε να είναι απολύτως φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλον, ή να κρέμεται ελαφρά χαμηλότερα. Επίσης, ορισμένες μη κακοήθεις παθήσεις, όπως ή φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του καρκίνου των όρχεων. Η φλεγμονή του όρχεος (ορχίτιδα) και η φλεγμονή της επιδιδυμίδας (επιδιδυμίτιδα) μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και πόνο στον όρχι, ενώ και οι δύο μπορεί να προκληθούν από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Οι εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς για να αποκλεισθεί ο καρκίνος των όρχεων, είναι το υπερηχογράφημα οσχέου, καθώς και οι εξετάσεις αίματος άλφα φετοπρωτεΐνη (AFP), βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη (βήτα-hCG) και γαλακτική δεϋδρογενάση (LDH).

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept