Σας λείπουν βιταμίνες; Πριν τις πάρετε κοιτάξτε πρώτα την ώρα!

567

Καθοριστικό ρόλο για τη λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής, παίζει η ώρα λήψης τους. Ο παρακάτω οδηγός, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος επειδή κατηγοριοποιεί τα σκευάσματα ανάλογα με την ώρα, που είναι η πιο  ενδεδειγμένη για την απορρόφησή τους.

ΣΙΔΗΡΟΣ
Το ασβέστιο αναστέλλει την πρόσληψη σιδήρου, για αυτό δεν πρέπει να τα λαμβάνετε ταυτόχρονα.
Βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης. ΛΗΨΗ: Είναι προτιμότερο να λαμβάνεται το ΠΡΩΙ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ. Αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη του με καφέ ή τσάι καθώς η καφεΐνη και οι τανίνες επηρεάζουν την απορρόφηση του.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 

Είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη.Στηρίζει την φυσιολογική λειτουργία του αμυντικού συστήματος, προωθεί την ενέργεια και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.ΛΗΨΗ: Η βιταμίνη C αντέχει λίγες ώρες στην κυκλοφορία του αίματος για αυτό είναι προτιμότερο να λαμβάνεται  σε ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Ξεκινήστε το πρωί και πάρτε την υπόλοιπη αργότερα το απόγευμα.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β
Υπάρχουν 8 υδατοδιαλυτές βιταμίνες και αναφέρονται όλες μαζί σαν «σύμπλεγμα βιταμινών Β».
Είναι απαραίτητες για την μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και την προώθηση του μεταβολισμού.
ΛΗΨΗ: Λαμβάνονται ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ για να προωθήσουν και να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας υψηλά.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
Το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Για αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται εύκολα στον οργανισμό , στο συκώτι και στον λιπώδη ιστό.Προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και της κυκλοφορίαςΛΗΨΗ: Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΛΙΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, για παράδειγμα με γάλα και δημητριακά, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι ή αβοκάντο. Ώρα λήψης :ΠΡΩΙ / ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10
Ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο, ειδικά στα όργανα υψηλής ενέργειας (όπως η καρδιά).
Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, για αυτό και συχνά αναφέρεται σαν «βιοχημικός σπινθήρας».
ΛΗΨΗ: Λόγω της λιποδιαλυτότητας του το συνένζυμο Q10 ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΛΗΨΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΤΡΟΦΩΝ, κατά προτίμηση με το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα, ώστε να αποφύγετε τις αρνητικές επιδράσεις κατά την διάρκεια του ύπνου.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Ο ψευδάργυρος αποτελεί βασικό μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, τα οστρακόδερμα, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.Συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του αμυντικού συστήματος, τη γονιμότητας και του αναπαραγωγικού συστήματος.
ΛΗΨΗ: Κατά προτίμηση το απόγευμα ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ καθώς μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ναυτίας αν ληφθεί με άδειο στομάχι. Αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη του με σίδηρο ή ασβέστιο.

ΙΩΔΙΟ
Αποτελεί ένα βασικό συστατικό που βρίσκεται στα τρόφιμα, προστίθεται σε άλλα τρόφιμα ή είναι διαθέσιμο σαν συμπλήρωμα διατροφής.Υποστηρίζει τις γνωστικές λειτουργίες και διατηρεί την επιδερμίδα.ΛΗΨΗ: Το ιώδιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα για αυτό χρειάζεται συχνή λήψη. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι το ιώδιο ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για αυτό μπορείτε να το πάρετε στο μέσο της ημέρας. Προτείνετε η λήψη του ΑΠΟΓΕΥΜΑ / ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Η βιταμίνη D συντίθεται στο σώμα όταν ο δείκτης UV είναι μεγαλύτερος του 3, το οποίο σημαίνει ότι το σώμα παράγει λιγότερα επίπεδα το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Συντίθεται στο σώμα μετά την έκθεση στον ήλιο.Βοηθάει το σώμα να παραμένεις δυνατό, με υγιή οστά, δόντια και μύες. Επίσης βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.ΛΗΨΗ: ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΓΕΥΜΑ και έχει καλύτερη απορρόφηση παρουσία λιπαρών. Μερικές μελέτες δηλώνουν ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ οπότε συνίσταται να λαμβάνεται νωρίς το απόγευμα.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη- Υποστηρίζει την πήξη του αίματος, βοηθώντας την επούλωση των πληγών. Επίσης συμμετέχει στην διατήρηση των οστών.ΛΗΨΗ: Μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά προτείνεται Η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D, ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C. Η απορρόφηση της αυξάνεται όταν λαμβάνεται μαζί με γεύμα που περιέχει διαιτητικά λίπη.

ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ
Περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα -Πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων. Απαραίτητα για την εγκεφαλική λειτουργία, την ομαλή ανάπτυξη ανάπτυξη. Είναι επίσης χρήσιμα για την υγεία των οφθαλμών και της καρδιάς.ΛΗΨΗ: Προτείνεται η ταυτόχρονη λήψη με γεύμα, για καλύτερη απορρόφηση , ΑΠΟΓΕΥΜΑ/ ΝΥΧΤΑ/ΒΡΑΔΥ

ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Είναι το πιο άφθονο στοιχείο στον οργανισμό.Η πλειονότητα του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Επίσης χρησιμοποιείται στις νευρικές διαβιβάσεις και την μυική λειτουργία. ΛΗΨΗ: Προτείνεται η λήψη του το απόγευμα γιατί ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ.

ΜΑΓΝΗΣΙΟΕίναι το τέταρτο πιο άφθονο στοιχείο στον οργανισμό και το 50% των αποθεμάτων βρίσκεται στα οστά.Συνεισφέρει στην διατήρηση των υγιών οστών και δοντιών. Επίσης έχει ηρεμιστική δράση στο μυικό και νευρικό σύστημα. ΛΗΨΗ: Μελέτες αποδεικνύουν ότι ΤΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ, οπότε μπορείτε να το πάρετε το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Είναι ζωντανοί οργανισμοί και συχνά καλούνται και «φιλικά βακτήρια».
Βοηθάνε στην διατήρηση της εντερικής χλωρίδας.ΛΗΨΗ: Προτείνεται να λαμβάνεται με ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ 30-60 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΓΕΥΜΑ για ελαχιστοποίηση των αλληλεπιδράσεων με τα εντερικά ένζυμα.

Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept