Χρόνια φλεγμονώδης αρθρίτιδα: Το 30% των ασθενών ανταποκρίνονται μερικώς στην θεραπεία

188

Περισσότεροι από 100.000 Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, πάσχουν από διά­φορες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα. ( στη χώρα μας, 65.000 ασθενείς πάσχουν από  ρευματοειδή αρθρίτιδα και 45.000 από  ψωριασική αρθρίτιδα και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.)

Η διαχείριση των ασθενών με χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα που δεν ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία απασχολεί πλέον τους ειδικούς, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία ασθενών που μέχρι σήμερα δεν έτυχε του ανάλογου ενδιαφέροντος- τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), Παναγιώτης Τρόντζας, η κατηγορία αυτή των ασθενών που με την ενδεδειγμένη θεραπεία αντιμετωπίζουν σ’ ένα βαθμό το πρόβλημά τους χωρίς, όμως, να γίνονται απολύτως καλά, υπολογίζεται περίπου στο 30%.

Το πρόβλημα με τους ρευματοπαθείς, είναι ότι ο πόνος δεν υποχωρεί σχεδόν ποτέ, τόνισε ο κ. Τρόντζας, σημειώνοντας ακόμη τα εξής στη συνέντευξη τύπου:
Όταν έρχεται στο ιατρείο μία ρευματοπαθής, συνήθως τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας είναι τα παρακάτω:
30% να πάει καλά, 30% να πάει άσχημα και 30% να πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο, ολιστικό. Μετά από χρόνια, η ίδια η ασθενής έρχεται με παραμορφωμένα χέρια, έχει κατάθλιψη, και το ερώτημα που τίθεται ξεκάθαρα από εμάς τους γιατρούς είναι: τι κάνουμε με αυτόν τον ασθενή;  Δυστυχώς, οι ρευματοπαθείς δεν θεραπεύονται οριστικά, καθώς το 52,7% των ασθενών, αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας, παρά τα όσα κάνουμε. Δυστυχώς, οι 6 στους 10 πονάνε, ακόμη και μετά από θεραπεία. Οι υψηλοί στόχοι για οριστική θεραπεία, είναι πολύ χαμηλά ακόμη. Το κλειδί είναι εξατομικευμένη προσέγγιση. » τονίζει ο ίδιος.

Παρά την τεράστια πρόοδο των τελευταίων χρόνων παραμένουν αναπάντητα αρκετά επιστημονικά ερωτήματα για τον καλύτερο χειρισμό των ρευματοπαθών, συμπληρώνει  ο κ. Τρόντζας. Προσθέτει ότι αν και δίνεται έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση, χάνεται πολύτιμος χρόνος στους περισσότερους ασθενείς μέχρι να λάβουν το φάρμακο που τους ταιριάζει.

Έτσι το επόμενο βήμα είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση και γι αυτό μελετάται η δημιουργία πιλοτικής υπηρεσίας υποστήριξης της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών στο πλαίσιο της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», όπου ήδη λειτουργεί Ρευματολογικό Κέντρο και το οποίο παρέχει εξειδικευμένη ρευματολογική φροντίδα στους ασθενείς.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εξατομίκευση σε κάθε περίπτωση», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, Παναγιώτης Τρόντζας. «Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ομάδα επαγγελματιών υγείας (ρευματολόγοι, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές) που να ερευνήσουν τις αιτίες της μη καλής θεραπευτικής απάντησης, αλλά και να εξατομικεύσουν τη συνολική θεραπεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χρόνιου ασθενή».

Με πληροφορίες από onmed.gr

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept