Κάντε σάουνα για να προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο

128

 

Η σάουνα συντελεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει θετική επίπτωση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Πρόσφατη, διεθνής μελέτη απέδειξε πως, όσοι κάνουν τακτικά σάουνα,είτε άνδρες είτε γυναίκες, απομακρύνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όσοι κάνουν τακτικά σάουνα μειώνουν τον κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.Πρόκειται για τη πρώτη ευρείας κλίμακας μελέτη επί του θέματος. Εντούτοις αποδείχθηκε πως πιο τακτικά έμπαιναν στη  σάουνα οι συμμετέχοντες,  τόσο πιο πολύ απομακρυνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Φινλανδίας, του Μπρίστολ, του Λανκαστερ, Emory, Κέιμπριτζ και του Ινσμπρουκ, διεξήγαγαν 15ετη μελέτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έκαναν τέσσερις με επτά φορές την εβδομάδα σάουνα είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, από εκείνους που έκαναν σάουνα μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Η πληθυσμιακή μελέτη Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor (KIHD) έγινε σε δείγμα 1.628 ανδρών και γυναικών, 53-74 ετών, που ζούσαν στην ανατολική Φινλανδία. Ανάλογα με τη συχνότητα που έκαναν σάουνα, η οποία αποτελεί μέρος της κουλτούρας των Φινλανδών, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σάουνα μια φορά την εβδομάδα, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και σάουνα τέσσερις με επτά φορές την εβδομάδα.

Όσο συχνότερα έκαναν σάουνα οι συμμετέχοντες τόσο μικρότερος ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκριτικά με την πρώτη ομάδα, τα άτομα της δεύτερης ομάδας είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 14% και τα άτομα της τρίτης ομάδας κατά 61%.

Οι συσχετισμοί ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η ηλικία, το φύλο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα λιπίδια του αίματος, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά.

«Τα ευρήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά και υπογραμμίζουν τα πολλαπλά οφέλη που έχει η σάουνα στην υγεία», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Σιτορ Κουνουτσορ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Μάλιστα, σε πρόσφατο πείραμα διαπιστώθηκε ότι η σάουνα έχει άμεση επίδραση στην σκλήρυνση του αρτηριακού τοιχώματος, επηρεάζοντας έτσι την αρτηριακή πίεση αλλά και παραμέτρους της καρδιακής λειτουργίας.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η σάουνα δεν ενδείκνυται για όλους τους ανθρώπους και σίγουρα όχι για όσους έχουν υποστεί πρόσφατα έμφραγμα ή έχουν ασταθή στηθάγχη ή πόνο στο στήθος. Τέλος, οι ηλικιωμένοι με χαμηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει είτε να αποφεύγουν να κάνουν σάουνα ή να κάνουν με προσοχή.

πηγή:cretalive.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept