Δεν φαντάζεστε τι θα σας κάνει έξυπνους!

Τι αποκαλύπτει η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας

1.208

Αν είστε από αυτούς που λύνουν σουντόκου, παζλ, γρίφους για να ακονίζουν το μυαλό τους, μη χάνετε χρόνο…  Τόσες ώρες, τόσο μελάνι, χύθηκε άσκοπα. Αλλού βρίσκεται το κλειδί: Στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου μεν, αλλά όχι στην επανάληψη. Στη δημιουργία.

«Αν κάποιος παίζει ένα παιχνίδι που “εκπαιδεύει” το μυαλό, μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ωστόσο η βελτίωση αυτή δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε βελτίωση των καθημερινών νοητικών ικανοτήτων» αναφέρει χαρακτηριστικά η  έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου (GCBH) που επικαλείται  το BBC.

Άρα, πρέπει να βρούμε νέα χόμπι για να ακονίσουμε το μυαλό μας, να αναπτύξουμε νέες σκέψεις και δυνατοτητες γιατί κάθε γκάμα αλλαγών στα νευρωνικά δίκτυα και τις συνάψεις τους, ενισχύουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται  μόνος του.

Και όταν  τα νευρικά κύτταρα ανταποκρίνονται με νέους τρόπους, στα νέα ερεθίσματα, τότε αυξάνεται η νευροπλαστικότητα και άρα η ικανότητα να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Μια ιδέα για να αποδώσει καρπούς η προσπαθειά σας να κρατήσετε «νεανικό» τον εγκέφαλό σας και να βελτιώσετε τη μνήμη σας, είναι ναμάθετε μια ξένη γλώσσα. Έρευνες δείχνουν ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι είναι καλύτεροι στην επίλυση γρίφων από αυτούς που μιλούν μόνο μία γλώσσα. Η επιτυχής εκμάθηση μίας γλώσσας επιτρέπει στον εγκέφαλο να αποδίδει καλύτερα σε οποιαδήποτε πνευματικά απαιτητική δραστηριότητα, όπως τον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων.

Ο εγκέφαλος μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, και μπορούμε να το κάνουμε αυτό στοχευμένα. Διαφορετικές δραστηριότητες επηρεάζουν διαφορετικές περιοχές του.  Τα λεγόμενα παιχνίδια «εκπαίδευσης» του μυαλού  όμως δεν παρέχουν  τα οφέλη που πιστεύαμε, όπως αποκαλύπτει μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας του Εγκεφάλου (GCBH).

Το Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται μεταξύ άλλων από επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, κατέληξε ότι τα διαθέσιμα τεκμήρια δεν είναι επαρκή, ώστε αυτά τα παιχνίδια, να θεωρούνται  μέτρο διατήρησης της νοητικής υγείας με την πάροδο των ετών. Αντιπροτείνουν διάφορα χόμπι που αφυπνίζουν ποικιλοτρόπως το πνεύμα ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία του εγκεφάλου σε μεγάλη ηλικία, ενώ επισημαίνουν, πως  όσο πιο νέος αρχίζει κανείς ν’ ασχολείται  με κάποιο χόμπι, τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί αργότερα.

Μερικές από τις δραστηριότητες που προτείνουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους είναι οι εξής:

– Tai Chi
– μαθήματα φωτογραφίας
– εκμάθηση ξένων γλωσσών
– κηπουρική
– εκμάθηση μουσικού οργάνου
– πλέξιμο
– μαγειρική
– εκμάθηση νέων τεχνολογιών
– δημιουργική γραφή
– καλλιτεχνικά πρότζεκτ
– εθελοντισμός

Με πληροφορίες από :noikokyra.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept