Η ΕΕ προστατεύει τις μέλισσες

96

Οι μέλισσες στην Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων. Η Κομισιόν αποφάσισε να τερματίσει τη χρήση χημικών ουσιών που είναι επιζήμιες για τους πληθυσμούς μελισσών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ειδικότερα, η Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών αποφάσισε  να αποσύρει την έγκριση τριών νεονικοτινοειδών χημικών ουσιών που αποτελούν δραστικές ουσίες σε φυτοφάρμακα και οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικές για τους πληθυσμούς μελισσών. Πρόκειται για τις ουσίες ιμιδακλοπρίδη, θειομεθοξάμη και κλοθειανιδίνη.
«Η υγεία των μελισσών έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς γιατί σχετίζεται με την βιοποικιλότητα, την προστασία των τροφίμων και του περιβάλλοντος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις.
Το πρόβλημα της επίδρασης αυτών των νευροτοξικών χημικών στις μέλισσες είναι επίσης έντονο και στη Γερμανία ενώ το έχει επισημάνει και η γερμανίδα υπ. Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε από το SPD. «Οι θάνατοι των εντόμων έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις» είχε πει η ίδια πρόσφατα σε εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Από την πλευρά της και η γερμανίδα υπ. Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ από το CDU χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν ως μια καλή είδηση για την προστασία των μελισσών στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Οι νεονικοτινοειδείς χημικές ουσίες λειτουργούν κατά βάση ως παρασιτοκτόνα, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να σκοτώσουν παράλληλα και πληθυσμούς εντόμων, όπως τις άγριες μέλισσες. Έτσι πριν από την απόφαση της Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων (EFSA) είχε κατατάξει τις ουσίες αυτές ως ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις μέλισσες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη γεωργία τα τελευταία είκοσι χρόνια και θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβείς γιατί σε αντίθεση με άλλα παρασιτοκτόνα που μένουν στην επιφάνεια των φυτών, αυτές εισχωρούν στο εσωτερικό τους, επηρεάζοντας και τη ζωή εντόμων όπως οι μέλισσες. Μελέτες πάνω στην επίδραση των νεονικοτινοειδών στην υγεία των μελισσών έχουν ήδη δείξει ότι οι επίμαχες τοξικές ουσίες μειώνουν την ανθεκτικότητά τους σε ασθένειες ενώ διαταράσσουν επίσης τον προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα να μη μπορούν να επιστρέψουν στις κυψέλες τους.
Όπως τόνισε, τέλος, η γερμανίδα υπ. Γεωργίας, οι «μέλισσες έχουν ιδιαίτερη σημασία για το οικοσύστημα»  και γι’ αυτό η προστασία τους είναι σημαντική για την προάσπιση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της διατροφικής αλυσίδας. Επίσης οι μέλισσες παράγουν μέλι, το οποίο αποτελεί βασικό, φυσικό διατροφικό προϊόν για την παραγωγή και κατανάλωση του οποίου πρέπει να τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές. Η απαγόρευση των επίμαχων ουσιών προστατεύει έτσι εν τέλει τους ίδιους τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Πηγή:dw.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept