Έρευνα: Κλασικό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο;

252

Η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που αφορά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα μας, δείχνει πως οι θεριακλήδες, δεν έκοψαν το κάπνισμα, παρά τις αυξήσεις του, τις αποτρεπτικές φωτογραφίες στις συσκευασίες, την απαγόρευση στους εσωτερικούς χώρους και την οικονομική κρίση. Αντίθετα, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που ξεκίνησε να βγάζει ατμούς ( ηλεκτρονικό τσιγάρο) τα τελευταία χρόνια, αν και δεν είχε καπνίσει ποτέ, στο παρελθόν.

Η νέα  μελέτη που έγινε στην Αττική και δείχνει ότι το 32,7% του πληθυσμού, περίπου 1 εκατομμύριο άτομα δηλαδή, να καπνίζουν και το 5% αυτών χρησιμοποιούν  ηλεκτρονικό τσιγάρο. (ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 158.000 ατμιστές στο νομό.)

Το 98,5% από όσους κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό, το 62,2%, δηλώνουν -σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας- ότι ατμίζουν μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο και έχουν διακόψει τη χρήση του κλασικού τσιγάρου.

Ένα μικρό ποσοστό που αγγίζει το 1,5% των ατμιστών- χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν τσιγάρο, δηλαδή ξεκίνησε για πρώτη φορά την ατμιστική συνήθεια, με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πολύ πιο βλαβερό, (3.1%) βλαβερό (7.8%) ή εξίσου βλαβερό με το κλασικό τσιγάρο (28.6% ), χαρακτήρισαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο περίπου το 40% του συνόλου των καπνιστών.

Το  35% από αυτούς απάντησε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο (30.9%) ή πολύ λιγότερο βλαβερό (4.6%) ή καθόλου βλαβερό (0.7%) σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο ότι 20.5% των καπνιστών δεν είχε άποψη για το θέμα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4058 ενηλίκων στο Νομό Αττικής.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept