Τηλεϊατρική : Τα υπερ και τα κατά της διάγνωσης εξ αποστάσεως

219

H φυσική σχέση γιατρού-ασθενούς είναι αναντικατάστατη, εκτιμούν ειδικοί αλλά οι δυνατότητες της τηλεϊατρικής είναι ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον. Την ίδια ώρα ακμάζει η αγορά των ιατρικών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, ενώ η ψηφιοποίηση στον τομέα της ιατρικής προχωρά με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς.

Το ότι η τηλεϊατρική και τα ψηφιακά μέσα μπορούν να συνδράμουν θετικά το έργο των γιατρών είναι κάτι που υποστηρίζει και ο νέος υπ. Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν (CDU) o oποίος έχει μιλήσει για την ανάγκη μείωσης του χρόνου αναμονής στα ιατρεία αλλά και της παροχής νέων δυνατοτήτων σε ασθενείς δυσπρόσιτων περιοχών. Μέχρι στιγμής πάντως τα πρώτα δείγματα ψηφιακής ιατρικής στη Γερμανία, αν και λίγα, αφήνουν θετικές εντυπώσεις.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν ειδικοί, η ψηφιοποίηση της ιατρικής δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται «πανάκεια» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του  υγείας, αφού  ιατρική γνωμάτευση και περίθαλψη δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.
«Νέες μέθοδοι με κάμερα και βιντεοκλήσεις μπορούν να μας διευκολύνουν», ανέφερε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Φρανκ Ούλριχ Μοντμόγκερι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Γερμανίας. Εντούτοις σύμφωνα με το ισχύον ιατρικό δίκαιο στη Γερμανία, μέχρι σήμερα οι τηλε-γνωματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο κατ´ εξαίρεση σε μεμονωμένα περιστατικά και μόνο εφόσον έχει προηγηθεί προσωπική επαφή γιατρού και ασθενούς αλλά και εξέταση στο ιατρείο.
Σύμφωνα με τον Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Οργάνωσης Προστασίας των Καταναλωτών, ακόμη και στις απομακρυμένες περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη γιατρών η προσφυγή στα ψηφιακά μέσα και τις βιντεοκλήσεις θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκαθιστά πλήρως την παρουσία φυσικού γιατρού.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και το Γερμανικό Ίδρυμα Προστασίας των Ασθενών, ενώ πολλοί γιατροί επιμένουν ότι ο φυσικός γιατρός δεν μπορεί να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου από τον ψηφιακό χάριν ταχύτητας και ευκολίας.

Πηγή:dw.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept