Φαρμακείο της φύσης: Ποιά στάνταρ πρέπει να προσέξετε

171

Η ανεκτίμητη αξία των φαρμακευτικών φυτών πρέπει να υπόκειται σε προδιαγραφές, τις οποίες ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει.

Η ουσία κρύβεται στη λεπτομέρεια, κυρίως στην  παριεκτικότητα αιθέριων ελαίων  που καθιστά ένα φυτό ωφέλιμο. Η καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελένη Βογιατζή – Καμβούκου , μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Οικογιορτής», εστίασε σε αυτά τα στάνταρ που πρέπει να γνωρίζουμε.

Το μείζον θέμα είναι η  αναγραφή του τόπου και κυρίως η ημερομηνία συλλογής στις συσκευασίες των φαρμακευτικών φυτών «διότι τα αιθέρια έλαια των φυτών αυτών μειώνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου».

«Το χαμομήλι για παράδειγμα για να είναι χρήσιμο για τον οργανισμό θα πρέπει να έχει αιθέρια έλαια 0,4%. Αν έχει λιγότερο τότε είναι άχρηστο» τόνισε η κ. Βογιατζή «Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η μορφή που έχει το σκεύασμα. Όταν το σκεύασμα του χαμομηλιού είναι με τον ανθό, έχουμε μια μείωση του αιθέριου ελαίου κατά 30% στους έξι μήνες, ενώ όταν το σκεύασμα είναι σε μορφή σκόνης η μείωση των αιθέριων ελαίων φτάνει το 50% στους έξι μήνες. Άρα ειδικά η ημερομηνία συλλογής είναι πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής».σημείωσε ίδια.

Μεταξύ άλλων η κ. Βογιατζή αναφέρθηκε και στη σωστή χρήση των καρυκευμάτων που χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας δίνοντας ορισμένα παραδείγματα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας ο άνηθος για να επιφέρει τις βελτιωτικές ιδιότητες κατά την χρήση του «θα πρέπει το αιθέριο έλαιο της δρόγης να είναι 5 ml ανά 100 gr δρόγης, γιατί τότε το φυτό έχει την απαραίτητη ανηθόλη»

. Επίσης το κύμινο, σύμφωνα με την κ. Βογιατζή, χρησιμοποιείται κυρίως στα βαριά φαγητά «διότι μετατρέπει τα φαγητά που προκαλούν φούσκωμα σε εύπεπτα, ενώ η ρίγανη χρησιμοποιείται στα λιπαρά φαγητά διότι έχει την ιδιότητα να διασπά τα λίπη».

Τέλος η κ. Βογιατζη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δενδρολίβανο υποστηρίζοντας πως «έχει εξαιρετική φαρμακευτική δράση, επιτείνει τη δράση του αλατιού και έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική ιδιότητα».

Συμπερασματικά η κ. Βογιατζή στο πλαίσιο της ημερίδας υποστήριξε πως όσοι ασχολούνται με τα φαρμακευτικά φυτά και τα καρυκεύματα θα πρέπει να σέβονται την βιοποικιλότητα του τόπου, να έχουν σωστή καλλιεργητική τεχνική ώστε να παράγονται προϊόντα υπεραξίας, ενώ απαιτείται από τους καταναλωτές να κάνουν ορθή χρήση των φαρμακευτικών φυτών και των καρυκευμάτων.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept