Δώστε προσοχή! Αν έχετε μια μαύρη γραμμή στο νύχι σας, τότε… (ΕΙΚΟΝΕΣ)

524

Όταν κάποιος εντοπίσει  μαύρες ή σκουρόχρωμες γραμμές σε κάποιο νύχι του, μπορεί να αυτό να οφείλεται σε ένα σύμπτωμα γνωστό ως γραμμική μελανονυχία (linear melanonychia).

Όταν ένα άτομο έχει γραμμική μελανονυχία, μπορεί να δει μαύρες γραμμές κάτω από τα νύχια. Μπορεί να έχουν χρωματικές διαφορές που κυμαίνονται από μαύρο έως βαθύ καφέ και γκρι. Αυτές οι γραμμές θα εμφανίζονται κανονικά σε 2 έως 5 νύχια, αλλά όχι απαραίτητα και στα 10.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές οι γραμμές εμφανίζονται συνήθως σε άτομα αφρικανικής-αμερικανικής καταγωγής που είναι ηλικίας 20 ετών και άνω.

Η γραμμική μελανονυχία θεωρείται φυσιολογική παραλλαγή χρώματος των νυχιών. Η κατάσταση συμβαίνει όταν οι χρωστικές ουσίες στο νύχι που είναι γνωστές ως μελανοκύτταρα παράγουν περίσσεια χρωστικής ουσίας. Αυτό κάνει το υπόστρωμα των νυχιών να σκουρύνουν.

Λιγότερο συνηθισμένες αιτίες της μελανονυχίας περιλαμβάνουν:

Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως φάρμακα χημειοθεραπείας, βήτα αναστολείς, φάρμακα κατά της ελονοσίας, ή φάρμακα αζιδοθυμιδίνης (azidothymidine)
HIV
Σύνδρομο Laugier-Hunziker
Λύκος
Σύνδρομο Peutz-Jeghers
Σκληρόδερμα

Μια άλλη αιτία της μαύρης γραμμής στο νύχι είναι μια αιμορραγία, η οποία συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το νύχι έχουν υποστεί βλάβη, συχνά λόγω τραυματισμών, όπως κάποιο χτύπημα. Ωστόσο, μια μαύρη γραμμή, ή γραμμές στα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία μελανώματος, μιας επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Το μελάνωμα κάτω από ένα νύχι είναι γνωστό ως υποδόριο μελάνωμα (subungual melanoma). Ένας από τους τύπους μελανώματος είναι γνωστός ως ακραίο φακοειδές μελάνωμα (acral lentiginous melanoma – ALM).

 

 

Υποδόριο μελάνωμα

Όταν ένα άτομο έχει υποδόριο μελάνωμα, συνήθως παρατηρεί μια λωρίδα μόνο σε ένα νύχι. Συνήθως, μια μαύρη γραμμή από υποδόριο μελάνωμα θα σκουραίνει, ή θα διευρύνεται με το πέρασμα του χρόνου. Μερικές φορές, το νύχι θα πονάει, ή θα έχει αιμορραγία.

Ο χρωματισμός μπορεί επίσης να εκτείνεται στην περιοχή όπου το νύχι συναντά την επιδερμίδα. Αυτό είναι γνωστό ως σημάδι Hutchinson, το οποίο είναι συχνά ένας δείκτης του μελανώματος. Η λωρίδα μπορεί να εμφανιστεί τόσο στα νύχια των χεριών, όσο και σε εκείνα των ποδιών.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Podiatry Management, περίπου 40-55% των περιπτώσεων υποδόριου μελανώματος εμφανίζονται στο πόδι.

Αιμορραγία

Οι αιμορραγίες στο νύχι εμφανίζονται ως μικρές μαύρες, ή σκούρες κόκκινες γραμμές και προκαλούνται από τραυματισμούς στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο υπόστρωμα του νυχιού. Συνήθως θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε λίγες μέρες.

Εάν ένα άτομο έχει πολλαπλές αιμορραγίες σε πολλά διαφορετικά νύχια, τότε αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποια άλλη υποκείμενη κατάσταση, που χρήζει ιατρικής εξέτασης. Ένας γιατρός συνήθως θα αφαιρέσει πρώτα την περιοχή του μελανώματος καθώς και το δέρμα κάτω από το νύχι.

Εάν το μελάνωμα είχε εξαπλωθεί στο οστό, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ακρωτηριασμό του δαχτύλου, για να σταματήσει η εξάπλωση του μελανώματος.

Πηγή:iatropedia.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept