Ποιος είναι ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι;

242

Ο Αυστραλός Τζέιμς Χάρισον, είναι  γνωστός ως “Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Χέρι” γιατί μέσα από το αίμα του δίνει ζωή. Την περασμένη Παρασκευή  έδωσε για τελευταία φορά από το… σωτήριο αίμα του σε μια αιμοδοσία που έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο προσφοράς 60 ετών.

Σύμφωνα με το Αιματολογικό Τμήμα του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού, ο Χάρισον έχει δώσει αίμα περισσότερες από 1.100 φορές  και έχει βοηθήσει έτσι να σωθούν πάνω από δύο εκατομμύρια βρέφη. Μερικά από αυτά μαζί με τις μητέρες τους ήταν μαζί του σε αυτή την τελευταία διαδικασία λήψης αίματος

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Υπηρεσία Ελέγχου του Ερυθρού Σταυρού, βοήθησε να σωθεί η ζωή περισσότερων από 2.4 εκατομμυρίων αυστραλιανών μωρών.

Το 1951,  ο 14χρονος τότε James Harrison από την Αυστραλία ξύπνησε από μια μεγάλη χειρουργική στο στήθος. Οι γιατροί αφαίρεσαν έναν από τους πνεύμονές του και τον κράτησαν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, ο Χάρισον έμαθε ότι ζούσε σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας μιας τεράστιας ποσότητας αίματος που είχε μεταγγίσει.

Τότε και εκεί, ορκίστηκε ότι θα γίνει ο ίδιος δότης.

Ο αυστραλιανός νόμος  τότε απαιτούσε οι αιμοδότες να είναι τουλάχιστον 18 ετών, έτσι έπρεπε να περιμένει άλλα 4 χρόνια. Αλλά ο Harrison τήρησε την υπόσχεσή του. Δίνοντας τακτικά αίμα  στην Αυστραλιανή Υπηρεσία Ερυθρού Σταυρού . Αφότου έγινε  δωρητής, οι γιατροί είπαν στον άνθρωπο ότι το αίμα του θα μπορούσε να λύσει ένα θανατηφόρο πρόβλημα.

“Στην Αυστραλία, μέχρι το 1967, υπήρχαν κυριολεκτικά χιλιάδες μωρά που πέθαιναν κάθε χρόνο, οι γιατροί δεν ήξεραν γιατί”, δήλωσε στο CNN ο Τζέμα Φάλκενμιρ από την υπηρεσία αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού. «Γυναίκες είχαν πολλές αποβολές και βρέφη γεννήθηκαν με εγκεφαλική βλάβη». Γνωρίζουμε τώρα ότι η αιτία αυτών των τρομερών πραγμάτων ήταν η ασθένεια Rhesus, μια κατάσταση όπου το αίμα μιας εγκύου αρχίζει να επιτίθεται στα αιμοσφαίρια του εμβρύου του.
Η νόσος Rhesus εμφανίζεται όταν μια έγκυος γυναίκα έχει αρνητικό για το ρέζους αίμα (RhD αρνητικό) και το μωρό στη μήτρα της έχει θετικό rhesus αίμα (RhD θετικό), που κληρονόμησε από τον πατέρα.

Εάν η μητέρα έχει ευαισθητοποιηθεί στο θετικό για rhesus αίμα, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εγκυμοσύνης με ένα θετικό για ρέους θετικό μωρό, μπορεί να παράγει αντισώματα που καταστρέφουν τα “ξένα” αιμοσφαίρια του μωρού.

Ο 81χρονος σήμερα  Χάρισον έχει στο αίμα του ένα αντίσωμα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αντι-D ανοσοσφαιρίνης, η οποία σώζει ζωές καθώς χορηγείται σε γυναίκες την περίοδο της κύησης, οι οποίες πάσχουν από αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα (ΑΘΠ), η σύγχρονη ονομασία της οποίας, είναι πρωτοπαθής αυτοάνοσος θρομβοπενία.

Πηγή:boredpanda.com

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept