Κε-κε-δίζεις όταν την βλέπεις; Σκέψου με … ρήματα!

Τι λέει επιστημονική έρευνα

154

Αν δυσκολεύεστε να μιλήσετε με συνεχή ροή και συχνά κάνετε διακοπές,με απανωτά «εεε…», τότε μάλλον χρησιμοποιείτε πολλά ουσιαστικά στην ομιλία σας.Επιστήμονες μέτρησαν την ταχύτητα εκφοράς του λόγου,δηλαδή, πόσο κομπιάζουν οι άνθρωποι και πριν από ποιες λέξεις. Διαπιστώθηκε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο η ομιλία των ανθρώπων να επιβραδύνεται περισσότερο (κατά μέσο όρο περίπου 3,5%) πριν από τα ουσιαστικά από ότι πριν από τα ρήματα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ζυρίχης και του ‘Αμστερνταμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπαλτάζαρ Μπίκελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν χιλιάδες ηχογραφήσεις αυθόρμητης ομιλίας από διάφορες γλώσσες όλο τον κόσμο, από τα δάση του Αμαζονίου, τη Σιβηρία, τα Ιμαλάια και την αφρικανική έρημο Καλαχάρι έως τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, σχετίζεται με το διαφορετικό τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη γλώσσα, όταν έχει να κάνει με ουσιαστικά και με ρήματα. Για τα ουσιαστικά απαιτείται περισσότερη σκέψη για να «παραχθούν» από τα ρήματα.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept