Νέα μελέτη εκτιμά αύξηση των ασθενών με Φλεγμονώδεις Νόσους των Εντέρων τα επόμενα χρόνια

330

H νόσος του Crohn  ή τοπική εντερίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις.Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών στην Ελλάδα δεν έχει ανοσία έναντι του HBV.

Το κλασικό σχήμα εμβολιασμού συχνά αποτυγχάνει να παράγει anti-HBs αντισώματα και γι΄ αυτό η αυξημένη επαγρύπνηση, τα εντατικά σχήματα εμβολιασμού και η συχνή παρακολούθηση της ορολογικής εικόνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε αυτό τον πληθυσμό.

Μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο χρονικά διαστήματα, 1982-2002 και 2003-2015, και αφορούσε στη διάγνωση των ασθενών με Φλεγμονώδεις Νόσους των Εντέρων, στην Ήπειρο, στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα όπου  διαγνώστηκε με τη νόσο το 0,11% του υπό μελέτη πληθυσμού.

Από τους ασθενείς, το 64% ήταν άνδρες και το 36% γυναίκες. Οι άνδρες εμφάνισαν επίσης μεγαλύτερη συχνότητα τόσο στη νόσο του Crohn (66%) όσο και στην ελκώδη κολίτιδα (66%).

Oι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως λοιμώξεις, έκθεση σε τοξίνες ή φάρμακα και η δίαιτα μπορούν να παίζουν ρόλο που επιτρέπει την ανάπτυξη της νόσου. Συγκεκριμένες ουσίες όπως τα NSAID και τα αντισυλληπτικά από του στόματος ενέχονται στην παθογένεια της νόσου Crohn.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept