Απόστημα δοντιού: Τι πρέπει να κάνετε, πριν πάτε στον οδοντίατρο

242

Το οδοντικό απόστημα χαρακτηρίζεται από πρήξιμο και πόνο και συνήθως προκαλείται είτε από την  κακή υγεία των δοντιών είτε από την έλλειψη σωστής ή έγκαιρης οδοντιατρικής φροντίδας. Δεν αποκλείεται να επέλθει μετά απόοδοντιατρικές διορθώσεις (π.χ. παλιά σφραγίσματα), οι οποίες αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου και αρχίζουν να εμφανίζουν διαρροές.

Το λοιμώδες πρήξιμο, που συνοδεύει ένα οδοντικό απόστημα, είναι διαφορετικό από το φλεγμονώδες πρήξιμο και, ως εκ τούτου, η εφαρμογή πάγου, ή κρύων επιθεμάτων στην περιοχή δεν θα σας ανακουφίσει. 

Οι άνθρωποι που έχουν κοιλότητες ή πονόδοντο μπορούν να λάβουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, για όσο χρειάζεται, προκειμένου να νιώσουν ανακούφιση από τον πόνο και να μειώσουν την φλεγμονή.

Ως εναλλακτική λύση, ή και ως επιπλέον βοήθεια μαζί με τα ΜΣΑΦ, μπορείτε επίσης να πάρετε ακεταμινοφαίνη.

Θα σας βοηθήσει με τον πόνο, αλλά δεν θα συμβάλλει στην θεραπεία της υποκείμενης λοίμωξης. Σε κάθε περίπτωση είναι σώφρον να επικοινωνήστε με τον προσωπικό σε γιατρό.
Εάν ένα απόστημα σπάσει από μόνο του, κάντε πλύσεις με ζεστό νερό για να το καθαρίσει το στόμα σας και να επιταχυνθεί η αποστράγγιση του υγρού από το απόστημα. Μην το αμελήσετε και επισκεφτείτε το δυνατόν συντομότερα έναν οδοντίατρο.
Τα αποστήματα που εξελίσσονται με τρόπο απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς απαιτούν επείγουσα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί συνήθως χορηγούν αναλγητικά φάρμακα για να μπορέσουν να μελετήσουν σωστά τα συμπτώματα.

Ανάλογα με το σημείο του αποστήματος στο ούλο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει επέμβαση στην ρίζα του δοντιού, περιοδοντική θεραπεία, ή και πλήρη εξαγωγή του δοντιού.

Τέλος, ανθρωποι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως αυτοάνοσες διαταραχές (π.χ. σύνδρομο Sjögren κ.α.) ή παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. διαβήτης, ακτινοβολία/χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, ή κάποια γενικότερη ανοσοκατασταλτική θεραπεία) είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν απόστημα στα ούλα.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept