Όταν ραγίσει το γυαλί ποιες γυναίκες κινδυνεύουν;

263

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα  οι διαζευγμένες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο γιατί παραμελούν τον εαυτό τους, καπνίζουν περισσότερο, αθλούνται λιγότερο και παραδέχονται πως σε γενικές γραμμές, είναι  πιο δυσαρεστημένες από τη ζωή τους, όταν συμπληρώσουν  τα 50τους χρόνια και ο γάμος τους έχει γκρεμιστεί.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Kyle Bourassa μελέτησαν στοιχεία της έρευνας English Longitudinal Study of Aging, με τη συμμετοχή 5.786 συμμετεχόντων, 926 από τους οποίους ήταν διαζευγμένοι και δεν είχαν ξαναπαντρευτεί και των υπόλοιπων που είχαν παντρευτεί, όπως αποκαλύπτει το onmed.gr

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την ικανοποίηση από τη ζωή, τη συχνότητα άσκησης, ενώ υποβλήθηκαν σε μετρήσεις της πνευμονικής λειτουργίας και των επιπέδων φλεγμονής. Οι ειδικοί παρακολούθησαν επίσης ποιοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας και ανακάλυψαν ότι οι χωρισμένοι είχαν 46% αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας έναντι των παντρεμένων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χωρισμένοι συμμετέχοντες και ιδιαίτερα γυναίκες, ανέφεραν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σχέση με παντρεμένους. Αυτό συνδεόταν με χαμηλότερα επίπεδα άσκησης και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Χωρισμένοι συμμετέχοντες ήταν επίσης πιο πιθανό να καπνίζουν και είχαν φτωχότερη πνευμονική λειτουργία που προέβλεπε πρόωρη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μεταβλητές, όπως το φύλο, η ηλικία, η γενική κατάσταση της υγείας και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Αν και η έρευνα δεν εξέτασε αναλυτικά την αιτία που το διαζύγιο φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα καπνίσματος και λιγότερη άσκηση, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι χωρισμένοι δεν έχουν πια συζύγους στους οποίους να λογοδοτούν για τις συμπεριφορές υγείας τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Behavioral Medicine.

Πηγή:onmed.gr

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept