Οι στρεσογόνες δουλειές σας … αρρωσταίνουν! Δείτε ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν και από τί

277

Αν η δουλειά που κάνετε απαιτεί προσοχή και ευθύνες, χωρίς να σας δίνει μερικώς τον έλεγχο ενώ έχει και χαμηλές αποδοχές, τότε κινδυνεύεται σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Όσοι εργάζονται σε περιβάλλον και συνθήκες έντονου στρες,είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή αρρυθμία και ειδικότερα κολπική μαρμαρυγή,ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται μέσω των ασθενειών που προκαλεί το άγχος να επέλθει και ο θάνατος.

Βιομηχανικοί  εργάτες, νοσοκόμες, γραμματείς, οδηγοί λεωφορείων είναι ενδεικτικά ορισμένα επαγγέλματα που εντάχθηκαν σε δύο μελέτες που καταπιάστηκαν με τις  στρεσογόνες και ψυχικά επιβαρυντικές οι δουλειές.

Η πρώτη μελέτη αποκάλυψε πως , ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή μορφωτικό επίπεδο, εκείνοι που στρεσάρονται περισσότερο στη δουλειά τους, έχουν κατά μέσο όρο 48% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Ελεόνορ Φράνσον της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Γιενκέπινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology», ανέλυσαν στοιχεία για 13.200 άτομα σε βάθος εξαετίας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η αιτία για το 20% έως 30% όλων των εγκεφαλικών και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυπαλμία, εξάντληση, ζαλάδα, δύσπνοια κ.α.

Ένας στους τέσσερις μεσήλικες στην Ευρώπη θα εμφανίσει την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή του. Εκτιμάται ότι έως το 2030 θα υπάρχουν 14 έως 17 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 120.000 έως 215.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το εργασιακό στρες με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ενώ τώρα έρχεται να προστεθεί και η καρδιακή αρρυθμία.

Η δεύτερη έρευνα, ακόμη μεγαλύτερη διεθνής έρευνα δείχνει ότι οι δουλειές με στρες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ανδρών, ιδίως όσων έχουν καρδιομεταβολικές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο ή διαβήτη. Δεν φάνηκε όμως να ισχύει ο ίδιος κίνδυνος για τις γυναίκες. με πολύ στρες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και πρόωρου θανάτου

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept