Γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν ξανανιώσει στα γηροκομεία της Γερμανίας;

335

Υπάρχει συνταγή για να διώξεις την άνοια στην τρίτη ηλικία και ήδη, δοκιμάζεται σε ίδρυμα φιλοξενίας στην Κολωνία. Οι ένοικοι φαίνεται οτι έχουν ανακτήσει το κέφι και τη ζωντάνια τους, καθώς ακόμη κι αν είναι καθηλωμένοι σε καρέκλες, δεν διστάζουν να πατήσουν τέρμα το γκάζι.

Η κ. Χέρβιγκ είναι 93 ετών και ζει στο γηροκομείο St. Maternus στην Κολωνία που πειραματίζεται με τη νέα τεχνολογία. Οι ένοικοί του έχουν στη διάθεσή τους βιντεοπαιχνίδια και smart speaker, ηχεία δηλαδή που συνδέονται με το διαδίκτυο και επιτρέπουν την διαδραστική επικοινωνία, ενώ υπάρχουν και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που βοηθούν τους ηλικιωμένους να ανακαλέσουν την προσωπική τους βιογραφία.

Η εικονική πραγματικότητα δίνει την δυνατότητα να επεκτείνει κανείς τους ορίζοντές του ειδικά όταν δεν είναι πλέον σε θέση να βγει από το σπίτι.Η κ. Χέρτβιγκ για παράδειγμα μεγάλωσε στη Βαυαρία, γι’ αυτό και «επισκέπτεται» το Νοϊσβάνσταϊν. Το παραμυθένιο παλάτι το βλέπει όντως αυτή τη στιγμή, μέσα από γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.

Όταν κοιτάζει μπροστά βλέπει το παλάτι. Όταν γυρίζει το κεφάλι της αριστερά ή δεξιά βλέπει τα καταπράσινα λιβάδια της Βαυαρίας. «Πλούσιοι αγρότες», διαπιστώνει, «πολλά χωράφια και λίγα σπίτια».

«Η εικονική πραγματικότητα δίνει την δυνατότητα να επεκτείνει κανείς τους ορίζοντές του όσον αφορά τα προσωπικά βιώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που δεν είναι πλέον σε θέση να βγει από το σπίτι» επισημαίνει ο ερευνητής ζητημάτων γήρανσης Ούβε Κλάινεμας. «Γνωρίζουμε επίσης ότι η πνευματική άσκηση δρα προληπτικά κατά της άνοιας» συμπληρώνει.

Ωστόσο η τεχνολογία μόλις τώρα αρχίζει να μπαίνει στα γηροκομεία μια και δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι έχει πράγματι θετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων. Η χρήση τους βασίζεται απλά, στην πεποίθηση ότι οποιοδήποτε είδος πνευματικής άσκησης ευνοεί τους ηλικιωμένους.

Πάντως τον Χέρμαν Μπρόκεναουερ δεν τον ενδιαφέρουν οι μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις. Όλοι στο γηροκομείο του St. Maternus γνωρίζουν ότι ο 77χρονος είναι λάτρης των αυτοκινήτων και ότι υπήρξε οδηγός αγώνων ταχύτητας. Τώρα παίζει το ράλι «Dirt 3»

 

 

Το βιντεοπαιχνίδι του ζητά να διαλέξει ένα χρώμα για το αυτοκίνητο που θα οδηγήσει. «Ας πάρουμε μαύρο. Για να φαίνεται μετά η βρωμιά καλύτερα» λέει γελώντας και δυναμώνει την ένταση του ήχου. «Να ακούμε και τη μηχανή!».

Πηγή:dw.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept