Έχετε βγάλει τις αμυγδαλές σας; Δείτε από τι κινδυνεύετε…

489

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο μεγάλο επιστημονικό περιοδικό, έρχεται να αναθεωρήσει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις  αμυγδαλές. Ενώ, η ιατρική κοινότητα, πίστευε πως η αφαίρεσή τους, δεν επηρεάζει σημαντικά την υγεία του ατόμου, τώρα, τα νέα ευρήματα έρχονται να διαψεύσουν αυτή την παγιωμένη αντίληψη.

Οι γιατροί παλιότερα, τις αφαιρούν για να απαλλάξουν τους νεαρούς ασθενείς τους από τον πονόλαιμο και τις λοιμώξεις που επιφέρουν οι πρησμένες αμυγδαλές.Τώρα όμως, η πρακτική αυτή, αποδεικνύεται προσωρινή και εύκολη λύση αφού , μαρκοπρόθεσμα, δημιουργούσε άλλα προβλήματα.

Η ερευνητική ομάδα του Dr Sean Byars του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 1,2 εκατ. Δανών, η υγεία των οποίων είχε καταγραφεί από νεογέννητα ως τα 10 ή ακόμα και τα 30 χρόνια της ζωής τους και  βρήκαν ότι, όσοι είχαν αφαιρέσει τις αμυγδαλές τους ως τα 9 τους χρόνια, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλεργίες, άσθμα και πνευμονία, παραμένοντας πιο ευάλωτοι και στη γρίπη και μια σειρά ακόμα από νόσους και λοιμώξεις.

Και καταλήγουν μάλιστα πως, ακόμα και τα προβλήματα που υποτίθεται πως θεραπεύει η αφαίρεση των αμυγδαλών, αυτά, επιστρέφουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εγχείρηση, κάνοντας τα οφέλη ολότελα βραχυπρόθεσμα.

Αυτή είναι μάλιστα η πρώτη λεπτομερής μελέτη που έρχεται να αξιολογήσει τα μακροχρόνια δεδομένα της αφαίρεσης των αμυγδαλών.

Η ιατρική ομάδα προτείνει, τώρα, κάτω από το φως των ευρημάτων της, να αποφεύγεται η αφαίρεση των αμυγδαλών, όταν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας. Και όταν δεν υπάρχει άλλη αγωγή, οι γιατροί να την καθυστερούν όσο μπορούν, ώστε να αναπτυχθεί όσο περισσότερο γίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού…

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery» .

Τι είναι οι αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές είναι δύο μάζες μαλακού ιστού, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού, το φάρυγγα.

Οι αμυγδαλές αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων στο σώμα.

Οι αμυγδαλές πρήζονται όταν ο οργανισμός πλήττεται από κάποια λοίμωξη.

Συνήθεις παθήσεις των αμυγδαλών είναι η αμυγδαλίτιδα (λοίμωξη από βακτήριο ή ιό που προκαλεί οίδημα και πονόλαιμο), το περιαμυγδαλικό απόστημα (πυώδεις αμυγδαλές λόγω λοίμωξης), η μονοπυρήνωση (στην πλειονότητα των περιπτώσεων λόγω λοίμωξης από τον ιό Epstein-Barr που εκδηλώνεται με το οίδημα στις αμυγδαλές, τον πυρετό, τον πονόλαιμο, την εμφάνιση εξανθημάτων στο δέρμα και την κόπωση), η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο (βακτήριο που προκαλεί πυρετό, πονόλαιμο και πόνο στον αυχένα), η υπερτροφία (όταν οι αμυγδαλές «μπλοκάρουν» τους αεραγωγούς, οδηγώντας πιθανώς στο ροχαλητό και την υπνική άπνοια) και η αμυγδαλολιθίαση(πέτρες που σχηματίζονται όταν στερεοποιούνται υπολείμματα στις αμυγδαλές).

Αναλόγως του προβλήματος, ο γιατρός μπορεί να προτείνει αντιβίωση (λόγω βακτηριακής λοίμωξης) ή αποστράγγιση (εάν πρόκειται για απόστημα).

Πηγή:.iatrikanea.gr και onmed.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept