Κολπική μαρμαρυγή: Πάνω από 150 γονίδια σχετίζονται με την ασθένεια

136

Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί 2,5 φορές μέχρι το 2050. Αν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι πιο πιθανή η πρόληψη των επιπλοκών της, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία για τη ασθένεια που αναλύοντας στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα.Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εντόπισαν  γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής, και όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Genetics, αποκρυπτογράφησαν το ρόλο  151 υποψήφιων γονιδίων.

Πολλά εξ αυτών είναι σημαντικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη της καρδιάς, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για κολπική μαρμαρυγή ήδη από την ενδομήτρια ζωή ή γενετικές διακυμάνσεις μπορεί να επανενεργοποιούν γονίδια στην ενήλικη καρδιά που υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργούν μόνο κατά το εμβρυϊκό στάδιο.

Επίσης εκ των 151 γονιδίων, τα 32 ίσως αλληλεπιδρούν με υπάρχουσες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept