ΠΡΟΣΟΧΗ : Υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα προκαλούν …μυωπία

271

Η μυωπία εμφανίζει συνεχή αύξηση σε παιδιά και εφήβους τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνεται με στατιστικές μελέτες από όλο τον κόσμο, απασχολώντας ιδιαίτερα τους οφθαλμιάτρους και τους φορείς οφθαλμικής υγείας.

Η συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας είναι περίπου -30-40%- μεταξύ των ενηλίκων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έως 80% ή και περισσότερο στον ασιατικό πληθυσμό, ειδικά στην Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας ολοένα και αυξάνεται.  Για παράδειγμα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μόλις το 25% των Αμερικανών ήταν είχαν μυωπία. Ωστόσο, μέχρι το 2004 η επικράτηση μυωπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αυξηθεί στο 42% περίπου του πληθυσμού.

Βεβαίως τα δυσάρεστα νέα έρχονται από την Ανατολική Ασία και ιδιαίτερα την Κίνα όπου σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» το 2012, η Νότια Κορέα βρίσκεται στην κορυφή, με το 96% των νέων ενηλίκων (ηλικίας κάτω των 20 ετών) να έχει μυωπία. Στην Ταϊβάν το 85% των νεαρών ενηλίκων έχουν μυωπία, ενώ στη Σιγκαπούρη το ποσοστό αγγίζει το 82%.

Αυτή η αυξανόμενη τάση της μυωπίας παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το 1950 το 30% των κατοίκων του Χονκ Κονγκ ήταν μυωπικοί. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 70% για όσους γεννήθηκαν μεταξύ της δεκαετίας 1950-1980.

Σύμφωνα με – τη μελέτη Lancet – τουλάχιστον το 87% των νεαρών ενηλίκων σήμερα έχουν μυωπία. Από την άλλη πλευρά περίπου το 30% των Βρετανών είναι μύωπες.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept