Αγόρι ή κορίτσι; Το φύλο του μωρού καθορίζει τις πιθανές επιπλοκές της εγκυμοσύνης!

148

Νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ  έδειξε πως φύλο, δεν έχουν μόνο τα μωρά, αλλά και ο πλακούντας, ο οποίος μπορεί να είναι αντίστοιχα “θηλυκός” ή “αρσενικός” και  με διαφορές στον μεταβολισμό του.Τα ευρήματα της έρευνας, βοηθούν να δοθεί εξήγηση για παράδειγμα, στο γιατί τα αρσενικά έμβρυα μπορεί να είναι ελλιποβαρή πιο συχνά και γιατί όταν η έγκυος κυοφορεί κορίτσι ενδέχεται να έχει αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας.

Ερευνητές του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών του πανεπιστημίου Cambridge, μελέτησαν λεπτομερώς περισσότερες από 4.000 εγκύους κατά την πρώτη τους κύηση και ανέλυσαν δείγματα πλακούντα και αίματος της μητέρας.Διαπίστωσαν ότι το γενετικό προφίλ του πλακούντα ήταν διαφορετικό ανάλογα με το αν η γυναίκα κυοφορούσε κορίτσι ή αγόρι.

Πολλά από τα γονίδια του πλακούντα που διέφεραν ανάλογα με το φύλο του μωρού, δεν είχε φανεί να διαφέρουν αντιστοίχως σε άλλους ιστούς του σώματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα από αυτά τα γονίδια του πλακούντα που συνδέονται με μοναδικό τρόπο με το φύλο του μωρού ελέγχουν τα επίπεδα ενός μικρού μορίου που ονομάζεται σπερμίνη. Η σπερμίνη είναι ένας μεταβολίτης (μια ουσία που εμπλέκεται στον μεταβολισμό) που παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα κύτταρα και είναι ακόμα απαραίτητη και για την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων.

Οι θηλυκοί πλακούντες είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου που συμμετέχει στην παραγωγή της σπερμίνης και οι μητέρες που κυοφορούσαν κορίτσια είχαν υψηλότερα επίπεδα σπερμίνης στο αίμα τους σε σύγκριση με τις μητέρες που κυοφορούσαν αγόρια.

Τα κύτταρα του πλακούντα από τα αγόρια βρέθηκε ότι ήταν πιο  επιρρεπή στην τοξική επίδραση ενός φαρμάκου που παρεμπόδιζε την παραγωγή σπερμίνης. Αυτό παρείχε άμεσες πειραματικές αποδείξεις για διαφορές που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της σπερμίνης στον πλακούντα ανάλογα με το φύλο του εμβρύου όπως γράφει το  capital.gr

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μορφή σπερμίνης που ήταν υψηλότερη σε μητέρες που κυοφορούσαν κορίτσι, ήταν επίσης ενδεικτική για την πρόβλεψη επιπλοκών της εγκυμοσύνης:  τα υψηλά επίπεδα συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας (στην οποία η μητέρα αναπτύσσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την κύηση), ενώ τα χαμηλά επίπεδα συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι ο πλακούντας διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το φύλο”, είπε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Gordon Smith από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και συμπλήρωσε:”Αυτές οι διαφορές μεταβάλλουν στοιχεία της σύνθεσης του αίματος της μητέρας και μπορεί ακόμη και να τροποποιήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Η καλύτερη κατανόηση αυτών των διαφορών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προγνωστικές εξετάσεις και πιθανόν ακόμη και σε νέες προσεγγίσεις για τη μείωση των επιπλοκών της κύησης”.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept