Ελπίδες για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων του στομάχου

294

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποφέρουν από τη νόσο του Crohn (morbus crohn), μία χρόνια φλεγμονή, κατά την οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Εξίσου διαδεδομένη και με παρεμφερή συμπτώματα είναι η ελκώδης κολίτιδα (colitis ulcerosa).

Και στις δύο περιπτώσεις προκαλούνται χρόνιες και δυσάρεστες ενοχλήσεις, όπως σπασμοί στο στομάχι, δυσλειτουργίες του εντέρου, αιμορραγίες και αυξημένη αίσθηση κόπωσης.

Μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει επαρκώς τα αίτια γι αυτές τις χρόνιες παθήσεις.

Συνήθως οι θεράποντες ιατροί επιχειρούν να τις αντιμετωπίζουν με κορτιζονούχα φάρμακα, θεραπεία αντισωμάτων ή ακόμη και με χειρουργική επέμβαση.

Ενώ η ελκώδης κολίτιδα, όταν προκύψουν συγκεκριμένες ενδείξεις, μπορεί να θεραπευθεί με αφαίρεση του παχέος εντέρου, για τη νόσο Crohn δεν υπάρχει καθιερωμένη θεραπεία.

Μια νέα χρήση του πολυαγαπημένου φρούτου, της φράουλας, εντόπισαν τώρα, ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τις παθήσεις του στομάχου, όπως αποκαλύπτει η   dw.com. Ολα ξεκινούν από το αξίωμα ότι η καθιστική ζωή και η συνεχής κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη θεωρείται ότι ευνοεί την εκδήλωση χρόνιων παθήσεων του στομάχου. Μετά έρχεται ο ρόλος της διατροφής και της πρόληψης

Οι ειδικοί θεωρούν ότι συγκεκριμένες τροφές όπως τα φρούτα, που αποτελούν πλούσιες πηγές ινών, είναι καλές για το ευερέθιστο έντερο προτάσσοντας τη φράουλα.Ερευνητική ομάδα υπό τον διατροφολόγο Χανγκ Ξιάο άρχισε να εξετάζει τα αποτελέσματα μιας διατροφής με κατεψυγμένες, αποξηραμένες φράουλες σε ποντίκια με χρόνια φλεγμονή στο έντερο.

Όσα ποντίκια έτρωγαν τις φράουλες παρουσίαζαν λιγότερες διαταραχές και άρχισαν να παίρνουν βάρος, σε αντίθεση με εκείνα που δεν τις έτρωγαν. Επιπλέον, υποστηρίζουν οι ερευνητές, με τη διατροφή αυτή τα καλά βακτήρια του εντέρου αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν τα παθογόνα βακτήρια. Τελικά ο μεταβολισμός άρχισε να εξομαλύνεται. Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση της American Chemical Society (ACS).

Βεβαια οι ερευνητές δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη οριστικά συμπεράσματα, αφού προειδοποιούν πως η ενδεδειγμένη  «δόση» για έναν ενήλικα θα πρέπει να είναι πιο ενισχυμένη, δηλαδή σχεδόν ένα φλιτζάνι φράουλες την ημέρα.

Επίσης θεωρούν σημαντικό να καταναλώνουν οι ενδιαφερόμενοι ολόκληρες, φρέσκες φράουλες και όχι για παράδειγμα εκχύλισμα φράουλας. Και αυτό γιατί ο οργανισμός πρέπει να αφομοιώνει ικανή ποσότητα από όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, όπως οι φαινόλες, που μόνο το φρέσκο φρούτο μπορεί να προσφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι ο ασθενής δεν επιτρέπεται να αλλάζει μόνος του το διατροφικό του πρόγραμμα, παρά μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό του. Μόνο έτσι μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα αποφευχθούν παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Με πληροφορίες από  dw.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept