Το γονίδιο της γήρανσης στο μικροσκόπιο Κινέζων μελετητών

285

Η παρατεταμένη νεότητα είναι για πολλούς ανθρώπους το ζητούμενο. Όχι μονο στην όψη, αλλά και στη δύναμη αλλά και στην εξάλειψη των ασθενειών που φέρνει η φθορά του χρόνου. Οι επιστήμονες επί δεκαετίες κοιτούσαν το μέλλον και τώρα, στρέφονται στο παρελθόν. Δηλαδή στον γενετικό κώδικα.

Πιστεύουν πως η  κατανόηση της γενετικής βάσης της γήρανσης είναι προαπαιτούμενο για την καθυστέρησή της και τη θεραπεία νοσημάτων που συνδέονται με τα γηρατειά.

Το 1999 ανακάλυψαν ότι το γονίδιο Sir2 που  διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, το saccharomyces cerevisiae, ένα είδος μαγιάς, όπως γράφει το kathimerini.gr.

Τώρα Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποιώντας τεχνολογία μεταβολής του γονιδιώματος και κάνοντας πειράματα σε πιθήκους και ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, πιστεύουν ότι είναι πλέον κοντά στο αναμενόμενο.

Η μελέτη πιθανώς να ανοίξει την πόρτα σε νέες έρευνες για την ανθρώπινη ανάπτυξη και τη γήρανση, αλλά και στην εξεύρεση θεραπειών για νοσήματα που συνδέονται με το πέρασμα του χρόνου, όπως τόνισε ο Λιου Γκουανγκχούι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής της κινεζικής ακαδημίας επιστημών

Επίσης διαπιστώθηκε ότι το τροποποιημένο  γονίδιο SIRT6, ομόλογο του Sir2, είναι καθοριστικό για τη ρύθμιση της γήρανσης αλλά  της μακροζωίας στα ζώα με τα οποία πειραματίστηκαν.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept