Αυτό το έχετε σκεφτεί ποτέ; Ποιο σημείο στα αεροδρόμια είναι πηγή μόλυνσης – Όχι δεν είναι οι τουαλέτες

713

Το αεροδρόμιο είναι το μέρος όπου συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά. Εκεί, ίσως χρειαστεί να παραμείνουν για ώρες περιμένοντας. Κουβαλούν μαζί τους αποσκευές και προσωπικά αντικείμενα και πολλές φορές, χρησιμοποιούν τους χώρους του χωρίς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Το αεροδρόμιο είναι γεμάτο εστίες μικροβίων: έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2016 στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι από ειδικούς του πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ και του Φιλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας έρχεται σαν «καμπανάκι» για να μας υπενθυμίσει τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία μας, κάθε σημείο του αεροδρομίου.

Κάποιος μπορεί να σκεφτόταν ότι τα περισσότερα μικρόβια είναι συγκεντρωμένα στην τουαλέτα. Αυτή η έρευνα έρχεται να ανατρέψει αυτή την στερεοτυπική σκέψη (η τουαλέτα είναι το σημείο που απολυμαίνεται συχνότερα).

Το πιο βρώμικο σημείο του αεροδρομίου είναι άλλο: η απάντηση βρίσκεται στα πλαστικά καλάθια στα οποία τοποθετούνται προσωπικά αντικείμενα των επιβατών όταν περνούν από έλεγχο.

Εκεί τοποθετούνται παπούτσια -που από μόνα τους είναι μια σοβαρά εστία μικροβίων-, συσκευές και αντικείμενα παντός είδους, πολυχρησιμοποιημένα που σπανίως πλένονται ή δεν έχουν απολυμανθεί ποτέ.

Άλλα σημεία που εξετάστηκαν ήταν οι τουαλέτες, τα καθίσματα στους χώρους αναμονής, τα πλαστικά παιχνίδια σε παιδότοπους, οι μετρητές ελέγχου διαβατηρίων κ.α.

O καθηγητής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ αναφέρει ότι αυτή η έρευνα μπορεί βοηθήσει δραστικά στην πρόληψη της μετάδοσης ιών στους χώρους των αεροδρομίων.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept