Η πρόωρη εμμηνόπαυση οι γυναίκες ΔΕΝ σχετίζεται με τη γυμναστική

167

Όλο και περισσότερες γυναίκες γυμνάζονταν έντονα μετά τα 45, πιστεύοντας ότι αυτός, είναι ο τρόπος για να αποτρέψουν την πρόωρη εμμηνόπαυση. Παλιότερες επιστημονικές έρευνες συνδύαζαν την έναρξη της κλιμακτηρίου με την σωματική άσκηση. Τώρα, όλα αυτά, αποδεικνύονται ένας μύθος, που καταρρίπτει νέα μελέτη με δείγμα εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών, η οποία, δεν βρήκε να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο πόσο ασκείται μια γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας και στο αν θα έχει πρόωρη εμμηνόπαυση.

Έως τώρα υπήρχαν αντικρουόμενα ευρήματα για τη σχέση ανάμεσα στη σωματική άσκηση και στην πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Μερικές μελέτες είχαν καταλήξει στην εκτίμηση ότι οι πολύ ενεργές σωματικά γυναίκες έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης πριν τα 45 τους, ενώ άλλες έρευνες κατέληγαν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα, ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Η νέα 20ετής αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ελίζαμπεθ Μπερτόουν-Τζόνσον του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Human Reproduction», ανέλυσε στοιχεία για 107.275 γυναίκες, από τις οποίες οι 2.786 είχαν εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 45 ετών.

Είτε μια γυναίκα είχε λιγότερες από τρεις ώρες σωματικής δραστηριότητας μέσα την εβδομάδα, είτε πάνω από 42 ώρες, δεν διαπιστώθηκε κάποια άξια λόγου συσχέτιση με την πρόωρη εμμηνόπαυση. Εξίσου άσχετη ήταν και η συχνότητα της σωματικής άσκησης μιας γυναίκας κατά την εφηβική ηλικία της.

   Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι καλό είναι, οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση να γυμνάζονται, γιατί αυτό, θα έχει διάφορα οφέλη για την υγεία τους, όπως μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη, καρκίνο του μαστού και άλλες παθήσεις.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept