Μπορρελίωση- Η τραγουδίστρια Αβρίλ Λαβίν, πάσχει από τη νόσο

448

Η τραγουδίστρια από τον Καναδά Αβρίλ Λαβίν που έγινε διάσημη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με το «Complicated» και το «Girlfriend» ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ και μίλησε για τη μάχη της κατά της νόσου του Lyme που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή.

Προσβλήθηκε από τη νόσο του Lyme το 2014, αλλά η διάγνωση έγινε μήνες αργότερα.»Πέρασα τα τελευταία χρόνια στο σπίτι, άρρωστη, να πολεμώ την ασθένεια του Lyme», έγραψε σε κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της.

Η ίδια εξήγησε ότι το πρώτο τραγούσι, που περιλαμβάνεται στο νέο της άλμπουμ, με τίτλο «Head Above Water» (Τα κεφάλι έξω από το νερό) γράφτηκε «κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο τρομακτικές στιγμές της ζωής μου».

«Είχα αποδεχτεί τον θάνατο και ένιωθα ήδη το σώμα μου να σβήνει». Η Λαβίν που έχει συνθέσει πολλά από τα τραγούδια της ομολογεί ότι δίσταζε πριν να μιλήσει για την ασθένειά της. «‘Οχι μόνο αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της ζωής μου,αλλά οφείλω να επιστήσω την προσοχή στη σοβαρότητα της νόσου του Lyme».

Τι είναι μπορρελίωση

Η πολυσυστηματική αυτή λοίμωξη παρουσιάζεται αρχικά με δερματικές εκδηλώσεις και με την πάροδο του χρόνου είναι δυνατόν να εμφανιστούν πολλαπλά δερματικά σημεία.Προέρχεται από τα τσιμπούρια ου απομυζούν αίμα από τα ζώα και τον άνθρωπο. 

Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι επίσης υπεύθυνοι για τον υπόστροφο πυρετό, μια οξεία νόσος που χαρακτηρίζεται από παροξυσμικά πυρετικά επεισόδια.

Τα μεικτά είδη της Borrelia burgdorferi sensu lato είναι υπεύθυνα για την πρόκληση της νόσου Lyme. Έχουν αναγνωριστεί τέσσερα είδη που επικρατούν σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές και προκαλούν ποικίλες δερματικές και συστηματικές εκδηλώσεις της νόσου.

Η Borrelia garinii και η Borrelia afzelii υπάρχουν στην Ευρώπη και η πρώτη αποτελεί τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα της νευρομπορρελίωσης Lyme, ενώ η τελευταία συσχετίζεται με τη χρόνια ατροφική ακροδερματίτιδα, το λεμφωκύτωμα και σε μερικές περιπτώσεις τη morphea και το σκληρό και ατροφικό λειχήνα. Αν δεν αντιμετωπισθεί στο αρχικό στάδιο, αναπτύσσονται συχνά χρόνια αρθρίτιδα, καθώς επίσης και νευρολογικές και καρδιακές επιπλοκές.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου Lyme εξαρτάται από την αναγνώριση του δερματικού εξανθήματος. Το 50% σχεδόν των ασθενών ανακαλεί στη μνήμη του ένα τσίμπημα τσιμπουριού. Οι περιοχές που προσβάλλονται συχνότερα είναι τα κάτω άκρα, οι βουβωνικές περιοχές και η μασχάλη.Οι ενήλικες εμφανίζουν βλάβες κυρίως στο κατώτερο τμήμα των κάτω άκρων, ενώ τα παιδιά είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν μεταναστευτικό ερύθημα στον κορμό. Τρεις έως 32 (κατά μέσο όρο 7) μέρες μετά το τσίμπημα, παρατηρείται προοδευτική επέκταση της ερυθρότητας.

 

Το 25 έως 50% των ασθενών θα αναπτύξει πολλαπλές δευτεροπαθείς δακτυλιοειδείς βλάβες, παρόμοιες σε εμφάνιση με την πρωτοπαθή βλάβη αλλά χωρίς σκληρυμένα κέντρα και γενικά με μικρότερο μέγεθος. Το 10% των ασθενών τελικά αναπτύσσει μια χρόνια αρθρίτιδα στην περιοχή των γονάτων, η οποία στους μισούς από αυτούς οδηγεί σε σοβαρή δυσλειτουργία.

Τέλος, ο έλεγχος για την ανεύρεση τσιμπουριών μετά από κάποια εξωτερική δραστηριότητα αποτελεί ένα καλό προληπτικό μέτρο. Το τσιμπούρι χρειάζεται να παραμείνει προσκολλημένο για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών για να μεταδώσει τη νόσο. Οι νύμφες είναι μικρές και πολλές φορές δυσδιάκριτες.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept