Αιμορροΐδες: Πως να τις αντιμετωπίσετε άμεσα στο σπίτι

591

Πρόκειται για μια κοινή πάθηση που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, εντούτοις λίγοι βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε γιατροσόφια που ακούνε και συχνά να επιδεινώνουν την πάσχουσα περιοχή.

Αιμορροΐδες ονομάζονται οι φλέβες στο τέλος του παχέος εντέρου στην περιοχή του πρωκτού, οι οποίες διογκώνονται (πρήξιμο) και παρουσιάζουν φλεγμονή. Eνδέχεται να εκδηλωθούν από υπερβολική πίεση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου στην τουαλέτα ή από την αυξημένη πίεση σε αυτές τις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αιμορροΐδες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όσο μεγαλώνετε, επειδή οι ιστοί που στηρίζουν τις φλέβες στο ορθό έντερο και τον πρωκτό σας μπορεί να αποδυναμωθούν.

Είναι δύο ειδών: Εκείνες που βρίσκονται στο εσωτερικό του ορθού (εσωτερικές αιμορροΐδες) και εκείνες που αναπτύσσονται  κάτω από το δέρμα και γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες).Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης στις φλέβες  είναι πρωτίστως η πίεση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, η πολυωρη αναμονή στην τουαλέτα, η χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Είναι δυνατό να εκδηλωθούν εξ αιτίας της παχυσαρκίας, της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά την πρωκτική σεξουαλική επαφή.

Πως αντιμετωπίζονται στο σπίτι:

Κάντε μπάνιο και ενυδατώστε/μουλιάστε την πρωκτική σας περιοχή με ζεστό νερό για 10 έως 15 λεπτά δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Προσοχή :Το σαπούνι δεν είναι απαραίτητο, γιατί μπορεί και να επιδεινώσει το πρόβλημα.  Για τον ίδιο λογο, καλό είναι να αποφύγετε τα αρωματικά μαντηλάκια με αλκοόλ σε εκείνο το σημείο, οπως σημειώνει το iatropedia.gr

Δώστε προσοχή: Στεγνώστε προσεκτικά την περιοχή με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά μετά το μπάνιο και όχι με την πετσέτα.

Κυρίως πρέπει να μην χρησιμοποιείτε στεγνό χαρτί αλλά βρεγμένο για να καθαρίσετε την περιοχή.

Εφαρμόστε το κρύες κομπρέσες ή κρύα επιθέματα στον πρωκτό σας για να μειώσετε το οίδημα.

Αναλγητικά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  ασπιρίνη  προσωρινά για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Με αυτές τις θεραπείες, τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συχνά υποχωρούν μέσα σε μία εβδομάδα. Εάν ΔΕΝ  δείτε σημαντική βελτίωση μετά από μία εβδομάδα, ή εάν έχετε σοβαρό πόνο ή αιμορραγία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept