Ποιος πόνος συνδέεται με έμφραγμα, εγκεφαλικό και αρρυθμία

270

Η 12η Σεπτεμβρίου, είναι ημέρα αναγνώρισης της Κεφαλαλγίας Παγκοσμίως, αξίζει να επιστήσουμε την προσοχή σε μια  επιστημονική έρευνα που συνέταξαν Δανοί και Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία, ο πόνος στο κεφάλι, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, θρομβώσεις και καρδιακές αρρυθμίες.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ημικρανίες. Η συσχέτιση ημικρανίας-καρδιαγγειακού προβλήματος είναι πιο έντονη για όσους πάσχουν από ημικρανίες με αύρα (έχουν δηλαδή προειδοποιητικά σημάδια όπως λάμψεις πριν τους πόνους).

Οι ερευνητές σύγκριναν στοιχεία για 51.000 ανθρώπους με διαγνωσμένη ημικρανία, με 510.000 χωρίς τέτοιο πρόβλημα.

Η μέση ηλικία διάγνωσης της ημικρανίας ήταν τα 35 έτη και το 70% ήσαν γυναίκες.

Σε βάθος σχεδόν 20ετίας, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ημικρανία σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού, θρομβώσεων και αρρυθμίας της καρδιάς. Για παράδειγμα, για κάθε 1.000 άτομα, 25 ασθενείς με ημικρανία έπαθαν έμφραγμα, έναντι 17 που δεν είχαν τέτοιους πόνους στο κεφάλι.

Ενώ 45 από όσους είχαν ημικρανία, έπαθαν ισχαιμικό εγκεφαλικό, έναντι 25 όσων δεν είχαν ημικρανία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους και του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δρα Κάσπερ ‘Αλντερμποργκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» στις αρχές του 2018

 

.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept