Η ατμοσφαιρική ρύπανση φθάνει μέχρι τον πλακούντα της εγκύου! Τι επιπτώσεις έχει για το έμβρυο

143

Σωματίδια αιθάλης που αναπνέουμε «τρυπώνουν» και παραμένουν στον οργανισμό μας. Στην περίπτωση που μια γυναίκα είναι έγκυος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, φτάνει μέχρι τον πλακούντα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ! Οπότε ακόμη και τα αγέννητα παιδιά δεν αποκλείεται να έρχονται σε επαφή με  δηλητήρια! Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν συσχετίσει τη ρύπανση του αέρα με τον πρόωρο τοκετό, τα αναπνευστικά προβλήματα του βρέφους ή την βρεφική θνησιμότητα. Τώρα, η  νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου,  έρχεται να ρίξει φως στις ανυπολόγιστες συνέπειες της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Πέντε έγκυες που ζούσαν στη βρετανική πρωτεύουσα, έδωσαν στους ερευνητές την άδεια να μελετήσουν τους πλακούντες τους μετά τον τοκετό. Η μελέτη των κυττάρων του πλακούντα σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης αποκάλυψε την ύπαρξη σωματιδίων άνθρακα (καπνιάς).

Η έρευνα που παρουσιάσθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι είναι  μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου,πάνω στην εγκυμοσύνη.

Ανακάλυψαν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια άνθρακα που δημιουργούνται κατά την καύση των ορυκτών καυσίμων, βρέθηκαν και στους πλακούντες των πέντε γυναικών. Οι επιστήμονες ήταν επιφυλακτικοί ως προς τη ζημιά που προκαλείται στα βρέφη. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη, αν τα σωματίδια αυτά μπορούν επίσης να φθάσουν στο έμβρυο, αλλά είναι πράγματι πιθανό. Ξέρουμε πάντως, ότι δεν είναι ανάγκη τα σωματίδια να εισχωρούν στο σώμα του μωρού, για να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, επειδή, εάν έχουν επίδραση στον πλακούντα, αυτό, ούτως ή άλλως θα έχει άμεση επίπτωση και στο έμβρυο», δήλωσαν απερίφραστα.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept