Υπαίτια ΚΑΙ για άνοια η ατμοσφαιρική ρύπανση – Είχε προειδοποιήσει παλιότερη έρευνα, αλλά,έμεινε στα χαρτιά

205

Τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, μετρά πλέον η ανθρωποτητα. Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη ρύπανση  του αέρα με αυξημένο κίνδυνο, για εμφράγματα, εγκεφαλικά, ασθένειες των πνευμόνων, τώρα, η προσοχή αρχίζει να στρέφεται στο κατά πόσο επιβαρύνει τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για άνοια, ψυχικές παθήσεις, μειωμένη νοημοσύνη κ.ά.

Η  άνοια, βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Βρετανοί επιστήμονες έδειξαν πως όσοι ήσαν εκτεθειμένοι στα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (τόσο διοξειδίου αζώτου όσο και σωματιδίων), είχαν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν αργότερα με άνοια, σε αντίθεση με όσους είχαν την μικρότερη έκθεση σε περιβαλλοντική ρύπανση.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι δεν είναι ακόμη σαφής ο βιολογικός μηχανισμός που η ρύπανση μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία νευροεκφύλισης του εγκεφάλου, ιδίως στους ηλικιωμένους. Προηγούμενες πάντως μελέτες έχουν συσχετίσει τη ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων με χειρότερες γνωστικές/νοητικές επιδόσεις στα παιδιά. Μια πιθανή αιτία είναι ότι η ρύπανση προκαλεί χρόνια φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Η μελέτη εστίασε σε  131.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που δεν είχαν διαγνωσθεί με άνοια στην αρχής της έρευνας. Από αυτούς, οι 2.181 (ποσοστό 1,7%) διαγνώσθηκαν με Αλτσχάιμερ και άνοια μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Κάρεϊ του Πανεπιστημίου St George’s του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, συσχέτισαν σε βάθος επταετίας τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα με τον αριθμό των νέων διαγνωσμένων περιστατικών άνοιας.

Μέτρησαν τις συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), των μικροσκοπικών σωματιδίων (ΡΜ2,5) και του επιφανειακού όζοντος και, στη συνέχεια, έκαναν συσχέτιση με την κατοικία καθενός ανθρώπου και του βαθμού ρύπανσης στην οποία ήταν διαχρονικά εκτεθειμένος.

Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει παλιότερη που έκανε το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ το 2016..Είχε αποδειχθεί πως τα τοξικά νανοσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να διεισδύουν –μέσω της μύτης και του νευρικού συστήματος– στον ανθρώπινο εγκέφαλο, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Κατά συνέπεια, υπήρχαν ενδείξεις από το 2016 ότι μπορεί να προκληθεί  Αλτσχάιμερ λόγω ρύπανσης.

«Τώρα πια έχουμε κάθε λόγο να κάνουμε επιδημιολογικές έρευνες και τεστ τοξικότητας, καθώς αυτά τα σωματίδια είναι τόσα πολλά, εκατομμύρια ανά γραμμάριο εγκεφαλικού ιστού, και οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτά», είχε πει η Μπάρμαρα Μάχερ,επικεφαλής της σχετικης μελέτης.

Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν εγκεφαλικοί ιστοί 37 νεκρών ανθρώπων ηλικίας τριών  έως 92 ετών, που ζούσαν σε μεγαλουπόλεις.  Οι επιστήμονες ανίχνευσαν στον εγκέφαλο άφθονα μικροσκοπικά σωματίδια μαγνητίτη, που προέρχονται από βιομηχανική και άλλη ρύπανση.Ο μαγνητίτης, ένα ορυκτό του σιδήρου, θεωρείται άκρως τοξικός, καθώς, μεταξύ άλλων, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και διαταράσσοντας τη λειτουργία των κυττάρων.

Η αφύσικη συσσώρευση μετάλλων στον εγκέφαλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ.

.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept