Φθινόπωρο:  Η  πιο κατάλληλη εποχή για προληπτικό δερματολογικό έλεγχο

148

Το φθινόπωρο είναι πιο κατάλληλη εποχή για να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας και να ελέγξετε τις επιπτώσεις της ηλιοθεραπείας στο δέρμα σας. Ένας προληπτικός, δερματολογικός έλεγχος με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης ή και, σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις, με χαρτογράφηση σπίλων θα σας βγάλει από πιθανές αμφιβολίες αργότερα. Γιατί μπορεί, πριν από τις διακοπές να  γίνεται μεγάλη ενημέρωση  για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε από τον ήλιο, αλλά τα κρούσματα μελανώματος εξακολουθούν να αυξάνονται και μάλιστα τα τελευταία χρόνια συναντούμε μελανώματα και σε μικρότερες ηλικίες.

Ήδη ξεκινάει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για το Μελάνωμα, που δημιούργησαν από κοινού οι δύο φορείς (Κέντρο Μελανώματος – Ίδρυμα Ωνάση), η οποία μας παροτρύνει να ελέγξουμε το δέρμα μας, Ο υπεύθυνος του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος, Καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ΑΠΕί:   «Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις νεοπλασιών, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου δέρματος μπορεί να σώσει τη ζωή των ασθενών. Οι ασθενείς με μελανώματα in situ, δηλαδή πολύ πρώιμα μελανώματα, έχουν ορίζοντα επιβίωσης σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους που διαθέτουμε σήμερα, όπως είναι η ψηφιακή δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των βλαβών αυτών γίνεται πιο εύκολα. Επομένως, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να φοβούνται ή να αναβάλλουν την επίσκεψη στον δερματολόγο τους, εάν δουν κάτι ανησυχητικό στο δέρμα τους».

Σε ποια περίπτωση απευθυνόμαστε στο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος;

«Οι ασθενείς που παρατηρούν οτιδήποτε ανησυχητικό στο δέρμα τους πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον δερματολόγο τους ή και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», αν το επιθυμούν (μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1535). Στο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος απευθύνονται ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς και ασθενείς με παλαιότερη διάγνωση καρκίνου δέρματος, οι οποίοι και παρακολουθούνται σε μακροχρόνια βάση. Επίσης, στο τμήμα αυτό παραπέμπονται και ασθενείς στους οποίους υπάρχει πιθανή διάγνωση καρκίνου δέρματος, αλλά και ασθενείς με βλάβες στις οποίες απαιτείται κάποια κλινική συνεκτίμηση».

 Σήμερα εγκαινιάζεται ο νέος χώρος του Κέντρου, συνεπώς και η δική σας δουλειά θα γίνεται κάτω από καλύτερες συνθήκες.

Όντως, σήμερα εγκαινιάζουμε τον νέο χώρο για το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, συνολικού εμβαδού 250 τετραγωνικών (τριπλάσιος από τον προηγούμενο), έναν άνετο και πολιτισμένο χώρο, με εξεταστήρια, αίθουσες μικροεπεμβάσεων, προσωπικού, βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών. Πρόκειται για έναν χώρο ποιοτικό, εκσυγχρονισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και πολιτισμένο, που παρέχει άριστες συνθήκες για τους ασθενείς μας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ο χώρος μας ανακατασκευάστηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί: στήριξε και δημιούργησε, υπό την επιστημονική αιγίδα του Κέντρου Μελανώματος, μια σημαντική καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού, με κεντρικό μήνυμα «Να βγάλουμε το μελάνωμα από τον χάρτη του δέρματός μας», η οποία θα προβληθεί τις επόμενες ημέρες. Θα ήθελα, λοιπόν, και από αυτό το «βήμα» να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση για τη συνολική προσφορά του στο Κέντρο Μελανώματος, αλλά και στον τομέα της Υγείας γενικότερα».

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept