Πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Ιταλία- Τι λένε οι γιατροί ( ΒΙΝΤΕΟ)

200

Η μεταμόσχευση προσώπου σε μια 49χρονη γυναίκα που  έγινε στην Ιταλία, στο Sant’Andrea di Roma, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αλλά τώρα, αναμένουμε με αγωνία την ασθενή να ανακάμψει για να ανακαλύψει εκ νέου το πρόσωπό της.

Όπως είπε ο γιατρός, το χειρουργείο έμοιαζε περισσότερο  με » συναυλία», αφού επρόκειτο για …ενορχηστρωμένη προσπάθεια κορυφαίων γιατρών οι οποίοι  βρισκόταν σε εγρήγορση περισσότερο από 27 ώρες!

Είναι η πρώτη στην Ιταλία και πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Sant’Andrea στη Ρώμη κατέστη δυνατή χάρη σε ένα δότη 21 ετών.Η ασθενής, έπασχε από νευροϊνωμάτωση τύπου Ι (μια γενετική ασθένεια που προκαλεί σοβαρές εκδηλώσεις στο δέρμα, τα μάτια και το νευρικό σύστημα).

Ήταν τόσος  ο ενθουσιασμός τους και η αδρεναλίνη τους, για να πετύχουν να γίνει συμβατό το μόσχευμα, που δεν υπολόγιζαν την κούραση ούτε την πρωτιά. Ήθελαν μόνο να τους δικαιώσει το αποτέλεσμα. Δύο ομάδες γιατρών εργαζόταν ταυτόχρονα!

Η μεν πρώτη για την αφαίρεση του  ιστού από το πρόσωπο του νεκρού δότη και η δεύτερη με την τοποθέτησή και συρραφή των ιστών του στην ασθενή.

Επικαφαλής ήταν ο καθηγητής Fabio Santanelli ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι ήμουν ο πρώτος που επιχείρησε στην Ιταλία  αυτού του είδους την παρέμβαση δεν είναι σημαντικό. Ποτέ δεν με απασχόλησε πως ήταν η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Ιταλία, αλλά μόνο η δυνατότητα και η ικανοποίηση να βοηθήσω  έναν ασθενή. Τώρα,ελπίζουμε ότι αυτό το έργο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για άλλες, παρόμοιες επεμβάσεις, καθώς, έχουμε κάποιους, ήδη στη λίστα αναμονής, αλλά είναι σίγουρο ότι με την διάδοση της είδησης, περισσότεροι ασθενείς θα πάρουν κουράγιο και θα καταλάβουν ότι μπορούν να κάνουν τη χειρουργική επέμβαση.

Η διάρκεια της επέμβασης, πάνω από 27 ώρες, δεν αποτελεί πρόβλημα για τον χειρουργό, είπε ο ίδιος: «Έχουμε συχνά πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική, και εγώ ο ίδιος έχουν ήδη κάποια στο παρελθόν. Βοηθά με την καφεΐνη, αλλά η αδρεναλίνη παρέμβαση δεν είναι αρκετά για να σκεφτούμε το χρόνο που περνά, είναι κάτι που βλέπει μόνο το τέλος «. Και σε συνέντευξή του είπε μεταξύ άλλων ότι αν μπορούσε να παρομοιάσει τη σύνθετη αυτή επέμβαση θα έλεγε ότι : «Ήταν σαν μια συναυλία, στην οποία πρέπει να συντονίσουμε μια σειρά καλλιτεχνών για να αναπτύξουμε ένα έργο ».

«Η επέμβαση είναι τεχνικά επιτυχής», αναφέρει το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε μετά την ολοκληρωσή της ενώ η κατάσταση της υγείας της βελτιώνεται προοδευτικά. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε απομόνωση στη μετεγχειρητική μονάδα εντατικής θεραπείας ενώ «δείχνει μια καλή συνολική ισορροπία,αφού ανταποκρίνεται  σε εξωτερικά ερεθίσματα με εύλογο τρόπο. Δεν έχει πυρετό, ή άλλες φυσιολογικές μεταβολές.

Περίπου πενήντα μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν γίνει στον κόσμο, εκ των οποίων 12 στην Ευρώπη και οι περισσότερες από αυτές στη Γαλλία. Η επέμβαση αποτελεί μέρος ενός πειραματικού πρωτοκόλλου, το οποίο έχει εγκριθεί από το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων μετά τη θετική γνωμάτευση του Συμβουλίου Υγείας.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept