Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός; Ποιες ασθένειες καταπολεμά

201

Ασθένειες, όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και η ευλογιά εμφανίστηκαν ξανά. Ρεκόρ δεκαετίας στην Ευρώπη με περισσότερα από 41.000 κρούσματα ιλαράς σημειώθηκε το πρώτο 6μήνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,που σημειώνει πως τα κρούσματα θα ήταν μειωμένα, αν είχαν γίνει τα εμβόλια. Την ίδια ώρα,  η χρήση εμβολίων για την πολιομυελίτιδα, ασθένεια που συνεχίζει να ενδημεί, είχε ως αποτέλεσμα μόνο τρεις χώρες να παραμένουν σήμερα ενδημικές. (Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία).

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας για τους παιδικούς εμβολιασμούς που οργάνωσε στο δήμο Σερρών η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, μιλώντας στην ημερίδα είπε μεταξύ άλλων: “Σήμερα κινδυνεύουμε από ιούς και μικρόβια. Για αυτό χρειαζόμαστε αντισώματα. Ασθένειες, όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και η ευλογιά εμφανίστηκαν ξανά και είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχαμε κρούσματα, παρά μόνο σε ανεμβολίαστα παιδιά”Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία,αλλά συνεχίζεται ως και την τρίτη ηλικία. Ειδικότερα, ανέφερε ότι για τους ηλικιωμένους ο εμβολιασμός επικεντρώνεται στην πνευμονία και τη γρίπη που είναι πιο θανατηφόρες σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, ενώ υπενθύμισε ότι το 2006 δημιουργήθηκε εμβόλιο για τον έρπητα, μία ασθένεια από τον ιό της ανεμοβλογιάς, ο οποίος συχνά προσβάλλει τους ηλικιωμένους.

Για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β΄  το οποίο είπε ότι δεν έχει μπει στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και ως εκ τούτου δεν έχει την προβλεπόμενη αποζημίωση, ο παιδίατρος σημείωσε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί οπωσδήποτε στα παιδιά.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept