To παράδοξο του καρκίνου: Ποιοί θα νοσήσουν και γιατί ερευνούν οι επιστήμονες

291

Ο καρκίνος προκύπτει από μεταλλάξεις κυττάρων και εκτιμάται ότι χρειάζονται πέντε έως δέκα μεταλλάξεις – κλειδιά  για να μετατραπεί σε καρκινικό ένα υγιές κύτταρο. Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να προκληθούν από το περιβάλλον (ηλιακή ή άλλη ακτινοβολία, χημικές ουσίες, καπνός τσιγάρου, αλκοόλ κ.ά.), ενώ άλλες, από τον ίδιο τον οργανισμό χωρίς εξωτερική αιτία. Το παράδοξο που ανακάλυψαν τώρα οι βρετανοί επιστήμονες είναι πως τα υγιή κύτταρα των υγιών ανθρώπων,  φέρουν  και αυτά εκατοντάδες ή και χιλιάδες μεταλλάξεις, χωρίς όμως οι  άνθρωποι να νοσούν από καρκίνο, όπως θα περίμενε κανείς.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Sanger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανακάλυψαν, για πρώτη φορά, ότι μέχρι τη μέση ηλικία, τουλάχιστον ο μισός οισοφάγος των υγιών ανθρώπων φέρει κύτταρα με καρκινικές μεταλλάξεις.

Γιατί, λοιπόν, ο καρκίνος δεν είναι πιο συχνός αφού μέσα μας κρύβονται τόσες, αφανείς μεταλλάξεις;

Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους ερευνητές, είναι ότι μέσα στο σώμα κάθε ανθρώπου, όπως σε κάθε οικοσύστημα, διεξάγεται ένας αδιάκοπος αόρατος «πόλεμος» ανάμεσα σε «καλές» και «κακές» μεταλλάξεις (κάτι ανάλογο με τον «πόλεμο» μεταξύ των βακτηρίων). Σε ένα σώμα που παραμένει υγιές, πιθανώς οι αβλαβείς μεταλλάξεις έχουν -ακόμη τουλάχιστον- το πάνω χέρι.Όμως, μόνο οι μεταλλάξεις σε περίπου δέκα γονίδια φαίνεται να είναι οι σημαντικότερες και αυτές που προσδίδουν σε ένα κύτταρο… ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ώστε να επεκταθεί και να καταλάβει μεγάλο μέρος του ιστού ενός οργάνου.

 Καθένας μας συσσωρεύει γενετικές μεταλλάξεις στη διάρκεια της ζωής του. Όπως ανακαλύφθηκε τώρα, τα υγιή κύτταρα του οισοφάγου ενός ανθρώπου 20-30 ετών έχουν αρκετές εκατοντάδες μεταλλάξεις το καθένα, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε πάνω από 2.000 ανά κύτταρο στη μέση ηλικία.

Η μελέτη, έγινε σε εννέα υγιείς δωρητές οργάνων που είχαν πεθάνει σε ηλικία 20 έως 75 ετών.

«Στο μικροσκόπιο ο ιστός του οισοφάγου δείχνει τελείως φυσιολογικός, πράγμα αναμενόμενο, όταν προέρχεται από υγιείς ανθρώπους χωρίς ίχνος καρκίνου. Όμως όταν κάναμε γενετική ανάλυση του ιστού, πάθαμε σοκ, βλέποντας ότι στην πραγματικότητα ο υγιής οισοφάγος ήταν γεμάτος από μεταλλάξεις. Ανακαλύψαμε ότι ωσότου ένας άνθρωπος φθάσει στη μέση ηλικία, έχει πιθανότατα περισσότερα μεταλλαγμένα παρά υγιή κύτταρα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής, Φιλ Τζόουνς.

«Βρήκαμε ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο είναι εξαπλωμένες στους φυσιολογικούς ιστούς, αποκαλύπτοντας έτσι πώς τα κύτταρά μας μεταλλάσσονται, ανταγωνίζονται και εξελίσσονται για να αποικίσουν τους ιστούς μας όσο γερνάμε. Δεδομένης της σημασίας αυτών των μεταλλάξεων για τον καρκίνο, είναι αξιοσημείωτο ότι έως τώρα αγνοούσαμε την έκταση αυτού του φαινομένου», πρόσθεσε ο γενετιστής δρ Ινίγκο Μαρτινκορένα.

«Επειδή κάποιος έχει μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο, δεν σημαίνει ότι πραγματικά έχει κακοήθεια», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο βιολόγος του καρκίνου δρ Σκοτ Κένεντι του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Το βασικό ερώτημα -και το παράδοξο- είναι γιατί αυτά τα μεταλλαγμένα κύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από τα φυσιολογικά και έτσι σταδιακά κατακτούν ένα όργανο όπως ο οισοφάγος, δεν «μεταφράζονται» σε καρκίνο και τι είναι αυτό που τα εμποδίζει να δημιουργήσουν ένα καρκινικό όγκο.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept