Δώστε προσοχή! Πέντε λόγοι που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος τον χειμώνα

174

Τρεις είναι οι παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιά τους χειμερινούς μήνες: Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οικιακές διατροφικές συνήθειες και οι στρεσογόνες καταστάσεις. Επιστημονική μελέτη στην Αμερική με δείγμα 600 χιλιάδων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ενίσχυσε αυτή τη σχέση εποχής και υγείας αφού έδειξε πως ο κίνδυνος μακράς νοσηλείας ή και θανάτου ήταν αυξημένος τον χειμώνα σε σύγκριση με τις άλλες εποχές του χρόνου.

Σε γενικές γραμμές, όσο αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θρόμβωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος.

Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη στον Καναδά, για κάθε ένα βαθμό Κελσίου που μειώνεται η θερμοκρασία ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται κατά 0,7%.
Η καρδιά είναι πιο ευάλωτη τους χειμερινούς μήνες κυρίως εξ αιτίας:

1. Συστολής των αιμοφόρων αγγείων

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες αναγκάζουν το σώμα να εργάζεται πιο εντατικά ώστε να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Όπως είναι λογικό, «προτεραιότητα» δίνεται σε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες. Συνέπεια της προσπάθειας αυτής είναι η συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία όμως έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να φτάσει το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Κατά συνέπεια, η καρδιά αναγκάζεται να χτυπά πιο γρήγορα για να διοχετεύσει το αίμα. Προστατεύστε κυρίως τα άκρα και το κεφάλι, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια θερμότητας και να μην καταπονείται η καρδιά.

2. Περισσότερο φαγητό

Ένα μεγάλο και ανθυγιεινό  γεύμα οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ροής αίματος προς το στομάχι. Αν αμέσως μετά βγείτε στο κρύο, λόγω της συστολής των αιμοφόρων αγγείων που αναφέρθηκε παραπάνω, δεν θα φτάνει στην καρδιά η ποσότητα αίματος που απαιτείται και οι συνθήκες αυτές είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση ενός εμφράγματος.

3. Γρίπη

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση JAMA, το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου –όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό– περίπου κατά 33% σε βάθος ενός έτους.

4. Στρες

Σύμφωνα με έρευνες, η δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου –ο οποία αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του στρες– συνδέεται στενά με τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

5. Μοναξιά

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ δείχνει ότι η έλλειψη κοινωνικών δεσμών αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος σχεδόν κατά 30%.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept