Ανεύρυσμα: Ποιά είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

452

Με τον όρο ανεύρυσμα εννοούμε τη διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως αρτηρίας) εξαιτίας οργανικής πάθησης ή κάκωσης των τοιχωμάτων του. Ανευρύσματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο, στον εγκέφαλο, στη θωρακική και κοιλιακή αορτή, ακόμη και μέσα στην καρδιά.

Όσο αυξάνεται το μέγεθος του ανευρύσματος τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος  της ρήξης του γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο  θάνατο.

Τα ανευρύσματα συνήθως σχηματίζονται λόγω εξασθένησης των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, και μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κληρονομικής πάθησης ή επίκτητης ασθένειας.

Τα ανευρύσματα μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημείο σχηματισμού θρόμβων ή και εμβολής.

Πιο απλά: Όταν έχουμε μια ανοιχτή πληγή, το αίμα πήζει για να σταματήσει η αιμορραγία. Όταν κόψετε το δάχτυλό σας, θα παρατηρήσετε ότι τελικά το αίμα αρχίζει να πήζει και να σχηματίζει μια σκληρή κρούστα πάνω στο τραύμα για να σταματήσει την αιμορραγία. Αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Δυστυχώς, τα προβλήματα προκύπτουν όταν το αίμα αρχίζει να πήζει σε μέρη που δεν ενδείκνυται: κυρίως μέσα στις φλέβες μας.

Σύμφωνα με την κλινική του Cleveland, η πιο συνηθισμένη επιπλοκή από μια θρόμβωση είναι η πνευμονική εμβολή, η οποία συμβαίνει όταν ένας θρόμβος ή μέρος ενός θρόμβου σπάει και εγκαθίσταται στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής περιλαμβάνουν δύσπνοια και ξαφνικό πόνο στο στήθος που χειροτερεύει.

Ένας θρόμβος αίματος μέσα στο σώμα μας μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος και δυνητικά απειλητικός για τη ζωή.

Παίζει σημαντικό ρόλο να  αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια μιας θρόμβωσης ώστε να σώσετε τη ζωή σας ή κάποιου άλλου.

  1. Πρήξιμο Στα Άκρα

Όταν ένα άκρο αρχίζει να διογκώνεται, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης.

Αυτός ο τύπος θρόμβου προκαλεί προβλήματα με το οξυγόνο που φτάνει στα όργανα του σώματός σας, πράγμα που σημαίνει κακή κυκλοφορία του αίματος, η οποία στη συνέχεια προκαλεί το πρήξιμο.

Επομένως, αν το χέρι ή το πόδι σας έχουν αρχίσει να πρήζονται χωρίς άλλη εξήγηση – για παράδειγμα, αν δεν υπάρχει τραυματισμός του άκρου – τότε θα μπορούσε να είναι θρόμβωση.

  1. Κόκκινες Ραβδώσεις Στο Δέρμα

Οι θρόμβοι του αίματος μπορούν να προκαλέσουν κόκκινες ραβδώσεις στο δέρμα σας, που είναι ζεστές στην αφή. Οι ραβδώσεις πρέπει να σχηματίζονται κατά μήκος των φλεβών σας και να είναι πολύ αισθητές. Όταν τις αγγίζετε, θα τις αισθάνεστε πιο ζεστές από το υπόλοιπο δέρμα γύρω τους. Ίσως να πιστεύετε ότι πρόκειται απλά για ένα εξάνθημα, αλλά αν είναι ζεστές και εντοπίζονται κατά μήκος των φλεβών σας, τότε είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.

  1. Πόνος Στο Στήθος Και Δυσκολία Στην Αναπνοή

Οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται στους πνεύμονες μπορεί να είναι θανατηφόροι, οπότε αν αισθάνεστε πόνο στο στήθος μαζί με βαριά αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Ο πόνος στο στήθος δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται, αλλά όταν συνοδεύεται με δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να σας προβληματίσει.

  1. Όταν Σας Κόβεται Η Αναπνοή

Αν διαπιστώσετε ότι έχετε μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή από ό, τι συνήθως, μπορεί να είναι σημάδι θρόμβωσης. Η δυσκολία στην αναπνοή θα συνοδεύεται συχνά με μια αίσθηση σαν φτερουγίσματα στο στήθος σας, μαζί με ζάλη και ταχυκαρδία.

Όταν όλα αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μαζί, υπάρχει περίπτωση να έχετε θρόμβωση στους πνεύμονες και θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

  1. Χρόνιοι Πονοκέφαλοι

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους, αλλά αυτοί που σχετίζονται με τη θρόμβωση είναι πολύ σοβαροί. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι αρκετά ισχυροί για να σας καταστήσουν ανίκανους για εργασία και να δυσκολεύεστε να εστιάσετε. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι η λήψη φαρμάκων δεν σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Εάν συμβαίνει αυτό, αναζητήστε ιατρική βοήθεια, καθώς αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει θρόμβωση στον εγκέφαλο.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept