Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο -Τι ρόλο παίζουν οι βαθμοί του ποτού

252

H κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλεί επτά διαφορετικές μορφές καρκίνου – και όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο το χειρότερο, σύμφωνα επιστημονική έρευνα που ενισχύει και επαυξάνει συμπεράσματα προηγούμενων μελετών.

Συνδυαστικές αναλύσεις της τελευταίας δεκαετίας για το αλκοόλ και τον καρκίνο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταναλύσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (AICR) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) η οποία υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν αφήνουν περίθώρια αμφισβήτησης.

Παρόλο που δεν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο σε επτά σημεία του σώματος.( οροφάρυγγας, ο οισοφάγος, ο λάρυγγας, το ήπαρ, το κόλον έντερο, το ορθό έντερο και ο μαστός)

Υπάρχουν επίσης αρκετά στοιχεία πως όταν κάποιος πάψει να πίνει αλκοόλ, μπορεί να αντιστραφεί ο κίνδυνος για εκδήλωση καρκίνου του λάρυγγα, του φάρυγγα και του ήπατος.

Υπάρχουν ενδείξεις πως το αλκοόλ παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη άλλων καρκίνων, όπως το κακόηθες μελάνωμα και ο καρκίνος του προστάτη και του παγκρέατος. Έως στιγμής, όμως, τα στοιχεία αυτά δεν είναι επαρκή ώστε να τεκμηριωθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος με το αλκοόλ, όπως με τις επτά άλλες μορφές καρκίνου.

 Κλειδί οι «βαθμοί» του ποτού

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, η κατανάλωση πάνω από 50 γραμμαρίων αιθανόλης (αλκοόλ) την ημέρα σχετίζεται με τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου στον οροφάρυγγα, τον λάρυγγα και τον οισοφάγο. Η ίδια ποσότητα σχετίζεται με αύξηση κατά 1,5 φορά του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου σε οποιοδήποτε τμήμα (κόλον, ορθό) του παχέος εντέρου, του ήπατος και του μαστού, σε σύγκριση με την πλήρη αποφυγή του αλκοόλ. Πως θα ξέρετε πόσο πίνετε; Αρκεί να κοιτάξετε τους «βαθμούς» που αναγράφει κάθε μπουκάλι και οι οποίοι αφορούν το ποσοστό της αιθανόλης (αλκοόλ) που περιέχουν ανά 100 ml ποτού. Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, μία ελληνική μπύρα είναι 4-6 βαθμών, δηλαδή περιέχει 4-6 γραμμάρια αλκοόλ ανά 100 ml. Αντίστοιχα, μία γερμανική μπύρα είναι 3-5 βαθμών, ένα αρετσίνωτο κρασί 11-16 βαθμών, μία μαυροδάφνη 15-17 βαθμών, το ουίσκι είναι 40 βαθμών, το ούζο και το τσίπουρο 35-48 βαθμών, και η βότκα, το ρούμι και το τζιν 37,5 βαθμών. Αναλόγως με το πόσο πίνετε, κάνετε τους σχετικούς πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις με την περιεκτικότητα στα 100 ml.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept