Χιλιάδες Έλληνες πάσχουν από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία και δεν το γνωρίζουν!

Το 85% των ασθενών παραμένει αρρύθμιστο !

339

Η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία (FH-Familial Hypercholesterolemia) προκαλεί πολύ αυξημένα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης .Είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος του μεταβολισμού (1 στα 250 άτομα). Από τη  μη έγκαιρη διάγνωση και κατα συνέπεια την καθυστέρησηλήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής πριν την ηλικία των 30 χρόνων, μπορεί  οι νοσούντες να έρθουν αντιμέτωποι με μια  στεφανιαία νόσο (π.χ. έμφραγμα) σε νεαρή ηλικία. Σύμφωνα με ιατρικά στοιχεία:

‘Ενας στους 4 έχει πάθει στεφανιαία νόσο, και πιο λίγοι έχουν πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή έχουν βουλωμένες αρτηρίες στα κάτω άκρα.

Ένας στους τέσσερις έχει και υπέρταση.

Ποσοστό  8% έχει και διαβήτη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Ευάγγελος Λυμπερόπουλος μιλώντας στο Πρακτορείο Fm για τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από την προσπάθεια δημιουργίας μητρώου ασθενών, που επιχειρεί εδώ και τρία χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, σε συνεργασία με 13 στην πλειονότητα δημόσια νοσοκομεία. «Η μελέτη γίνεται σε 1.800 άτομα που είναι ένας καλός αριθμός μητρώου, αλλά υπολείπεται των 40.000 που υπολογίζουμε ότι νοσούν στην Ελλάδα». Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, που διεξήχθη 29/11-1/12/ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παρότι η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι το πιο συχνό κληρονομούμενο νόσημα, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάποια συστηματική προσπάθεια καταγραφής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με εξαίρεση ίσως κάποιες προηγμένες χώρες όπως η Ολλανδία ή οι Σκανδιναβικές χώρες, τονίζει ο καθηγητής.

    Οι καινούργιες θεραπείες είναι αποτελεσματικές και για «δύσκολους» ασθενείς

«Το πιο ανησυχητικό, από τα συμπεράσματα, που επίσης αποτελεί και παγκόσμια παρατήρηση, είναι ότι πάρα πολύ λίγοι ασθενείς πετυχαίνουν το στόχο για τη θεραπεία, που είναι να μειώσουν την κακή χοληστερόλη, συνήθως κάτω από 100 mg, ή κάτω από 70, αν έχουν πάθει και έμφραγμα. Αυτή είναι και η οδηγία, την οποία πετυχαίνει μόνο το 16%. Δηλαδή το 85%, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών δεν είναι ρυθμισμένοι, παρότι η ιατρική σήμερα έχει προχωρήσει και έχουμε πολλά φάρμακα». Όπως εξηγεί ο κ. Λυμπερόπουλος ο λόγος που δεν πετυχαίνουν οι ασθενείς το στόχο της θεραπείας είναι γιατί κάποιοι ξεκινούν από τόσο υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης που και τα φάρμακα (οι στατίνες εν προκειμένω) έχουν και αυτά μία οροφή. «Ωστόσο υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα, γιατί έχουμε καινούργιες θεραπείες που χορηγούνται μία φορά στις δεκαπέντε μέρες και είναι πολύ αποτελεσματικές για τέτοιους “δύσκολους” ασθενείς».

     Αν ξεκινήσει η αγωγή από την παιδική ηλικία τα αγγεία παραμένουν καθαρά

Και το ερώτημα εύλογο: Κάποιος που είναι συνεπής με τη φαρμακευτική του αγωγή, είναι 100% σίγουρο ότι θα αποφύγει ένα καρδιακό επεισόδιο; «Το στοίχημα εδώ είναι να ξεκινήσει κάποιος ενωρίς την αγωγή, από παιδί και όχι στα πενήντα, που θα έχει γίνει σημαντική ζημιά. Αν ξεκινήσει από νωρίς το παιδί την αγωγή, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, τα αγγεία θα παραμείνουν καθαρά. Αν η αγωγή ξεκινήσει καθυστερημένα, οπωσδήποτε υπάρχει ένας κίνδυνος πάντα, ακόμη και αν μειωθούν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε έλεγχο σε όλη την οικογένεια, όταν διαγνώσουμε έναν ασθενή με αυτό το πρόβλημα».

Το κάπνισμα επιβαρύνει δραματικά την πρόγνωση αυτών των ασθενών

Όσον αφορά το κάπνισμα, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τη νόσο. «Έχουμε έναν επιπολασμό καπνίσματος 25% Δηλαδή το 25% των ασθενών καπνίζει, ενώ θα έπρεπε να είναι μηδέν, καθότι το κάπνισμα επιβαρύνει δραματικά την πρόγνωση αυτών των ασθενών».

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept