ΠΙΣ: Η λιτότητα συνεχίζεται στην υγεία και με το νέο προϋπολογισμό

224

Λιτό χαρακτηρίζει τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εκτιμά ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών.

«Ο προϋπολογισμός στο σύνολό του, χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, από τις μεγάλες επιβαρύνσεις κάθε φορολογούμενου πολίτη, καθώς επίσης και την έλλειψη προοπτικής, καλυτέρευσης της ζωής της κοινωνίας» αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του και τονίζει πως το «μεγάλο» πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022, είναι ένα πλεόνασμα το οποίο αφαιρεί εισοδήματα από τις τσέπες των εργαζόμενων πολιτών και έτσι μειώνει τις προσδοκίες για τη βελτίωση κάθε δραστηριότητας.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, για τον οποίο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατ’ επανάληψη, έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από τις μνημονιακές περικοπές του παρελθόντος και τις δεσμεύσεις για το μέλλον, «εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μικρός, γύρω στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται γύρω στο 7% και το όριο ασφάλειας κάθε συστήματος υγείας, όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, βρίσκεται στο 6%», όπως αναφέρει.

Ο ΠΙΣ παραδέχεται πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας είναι αυξημένος για το 2019 (είναι 3,139 δισ. ευρώ από 2,897 που ήταν το 2018). Όμως αναφέρει πως οι δημόσιες επενδύσεις είναι στα 60 εκατ. ευρώ, πολύ μικρές για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΙΣ, για τα νοσοκομεία θα διατεθούν το 2019, 1.154 εκατομμύρια ευρώ από 1.219 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2018. Η κρατική χρηματοδότηση για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη ενισχύεται με 35 εκατ. ευρώ, πλην όμως μειώνεται κατά 65 εκατ. ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ δεν προβλέπονται κονδύλια για νέες προσλήψεις.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εγγράφεται στον προϋπολογισμό χρηματοδότηση από την κοινωνική ασφάλιση ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στο ποσό των 100 εκατομμυρίων. Ο προϋπολογισμός δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 6,183 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept